İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Kasım rakamları açıklandı. Beş aydır üst üste yükseliş gösteren imalat PMI Ekim ayında 53,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Ancak son haftalarda hızla artan vakalar ve getirilen kısıtlamalar Kasım ayında söz konusu verinin sert gerilemesine sebep oldu.
Türkiye’de son 24 saat içerisinde 31.219 yeni vaka, 6514 hasta ve 188 can kaybı bildirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkemizde ikinci dalganın yaşanması itibarıyla yeni kısıtlamalar aldıklarını açıkladı.
IHS Markit’ten elde edilen verilere göre coronavirüs salgını Türk imalat sektörünün Kasım ayında ivme kaybetmesine sebep oldu.
Türkiye imalat PMI Kasım 2020 döneminde 51,4 ile Haziran ayından bu yana gelen toparlanmanın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Yapılan açıklamada son dönemde Covid-19 vaka sayılarının artmasının belirgin etkisi olduğu aktarıldı.
Söz konusu dönemde müşteri talebinin ve üretimin olumsuz etkilenmesi nedeniyle firmalar ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldı. Kasım ayında Türk imalat sektöründeki toparlanma, yeni ihracat siparişleri, üretim ve yeni siparişlerde zayıflama gerçekleşti.
Fakat saydığımız bu önemli göstergelerde ivme kaybı olmasına rağmen firmaların istihdam düzeyini artırmaya devam ettiği açıklandı. IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, salgının yeniden artmasının Türk imalat sektöründe yavaşlama ve talep zayıflığına yol açtığını söyledi.
Ancak yaşanan olumsuzluğa rağmen firmaların yeni işe alımları sürdürmeye devam ettiğini dile getirdi. Ekim ayına kıyasla nihai ürün fiyatları ve girdi maliyetlerinde düşüş olduğunu, bunun da enflasyon tarafını olumlu etkilediğini belirtti. Türk lirasının son dönemdeki değer kazancına dikkat çeken Harker, bu gelişmenin de enflasyonu yavaşlattığını ifade etti.
Geçtiğimiz aylarda yaşanan toparlanmanın etkisiyle istihdam artışı devam etti.
Pandemi etkisiyle Nisan ve Mayıs aylarında sert düşüş gösteren imalat PMI, Haziran sonrasında toparlanmaya başladı. İş yerlerinin açılması ile birlikte firmalar yeniden çalışan almaya başlarken Ekim ayında istihdam yaratma hızı son iki yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.
Kasım’da genel olarak sektörde ivme kaybı yaşansa da geride bıraktığımız beş aydaki toparlanmanın etkisiyle işe alımlar devam etti. Kasım ayında firmalar üretimde yavaşlama olduğunu belirterek bunun vaka artışı ve yeni siparişlerdeki azalmadan kaynaklandığını açıkladı.
Ana veri için değerlendirilen on sektörün yedi tanesinde ihracat siparişleri zayıfladı. Bu on sektörün dokuzunda istihdam artışı devam ederken, kara ve deniz taşıtları sektöründe çok fazla değişiklik olmadı. Üretim daha çok gıda ve kimyasal ürün nerede gerçekleşti. En yüksek istihdam yaratma hızı plastik, kauçuk ve kimya sektöründe oldu.
Gıda ürünleri ve ana metallerde maliyet enflasyonu yavaşlarken, metalik olmayan mineral ürünlerde artış gösterdi. Ancak genel olarak bakıldığında iyileşme gösteren sektörlerin sayısı bir önceki aya kıyasla yarıya indi. Vakaların artması insanları tasarrufa ve sadece zaruri harcamalara yöneltti. Yeni siparişlerde en fazla düşüşün gerçekleştiği iki sektör giyim ve deri ürünleri ile elektrikli ve elektronik ürünler oldu.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.