Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye ile BAE İş Birliği: 3. Köprüye Demir Yolu Hattı Geliyor

Türkiye ile BAE yetkilileri, Yavuz Sultan Selim Köprüsü projesinde bulunan demir yolu hattının hayata geçirilmesi için görüşmelere başladı. Detaylar haberde;
Türkiye ile BAE İş Birliği: 3. Köprüye Demir Yolu Hattı Geliyor
HABER GİRİŞ

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında son dönemde artan iş birliklerine bir yenisi ekleniyor. İki ülke yetkilileri, Yavuz Sultan Selim Köprüsü projesinde bulunan demir yolu hattının hayata geçirilmesi için görüşmelere başladı.

Üçüncü köprüye demiryolu projesi görüşmelerinin Abu Dabi merkezli ve 160 milyar dolarlık varlığı yöneten BAE fonu ADQ tarafından yürütüldüğü öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 zirvesi dönüşünde BAE ile Basra-Bağdat-Türkiye-Avrupa demiryolu projesi için ortak çalışma başlatılacağını duyurmuştu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda konuyla ilgili bir süredir yoğun bir trafik yürütüldüğü ve bu kapsamda teknik komitelerin Kalkınma Yolu projesi üzerinde detayları masaya yatırdığı belirtildi.

BAE: Hedefimiz 40 Milyar Dolar

ADQ’nun, Yavuz Sultan Selim Köprüsü demir yolu hattının hayata geçirilmesi için Türkiye ile görüştüğünü söyleyen BAE yetkilisi yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ile dış ticaret hacmini 2030 yılına kadar 40 milyar dolara çıkarmak için iş birliğini artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

GCM Yatırım Banner

Bu hedefin lojistik, enerji, tarım, turizm ve diğer pek çok sektörde yeni yatırım kanallarının kurulması yoluyla başarılacağını belirtti.

Erdoğan, Eylül ayı içinde Hindistan dönüşünde yaptığı açıklamada bu konuya dair Muhammed Bin Zayed’in oldukça kararlı göründüğünü ve iki ay içinde görüşmelerin yapılıp temellerin atılması isteğinde olduğunu söylemişti.

Bu nedenle Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na gerekli talimatların verildiği bilgisini iletmişti.

“Kesintisiz Bir Yük Güzergahı Oluşacak”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, önceki gün yaptığı açıklamada Basra’dan Türkiye sınırına kadar uzanan kara ve demir yolu ulaştırma koridoru Kalkınma Yolu’nun bin 200 kilometreden oluştuğu bilgisini vermişti. Bu hattın yıllık kapasitesinin 4,7 milyon TEU konteyner ve 28,5 milyon ton dökme yük olmasını planladıklarını belirtmişti.

Söz konusu proje ile Basra Körfezi’ni Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacaklarını söyleyen Uraloğlu, mega proje ile Orta Doğu’nun Batı Avrupa ile çevre dostu ve kesintisiz bir yük güzergahının oluşmasının sağlanacağını ifade etmişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın