
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Kasım verilerini açıkladı. Ne yazık ki dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de koronavirüs vakaları son haftalarda çok ciddi şekilde artış göstermiş durumda.
Türkiye 860 bin vaka ve 15 bin can kaybı ile salgından en kötü etkilenen ülkeler arasında 16. sırada bulunuyor. Salgında ikinci dalganın yaşanması, buna bağlı olarak Avrupa’da ve ülkemizde getirilen kısıtlamalar, ihracat iklim endeksinde bozulmaya yol açtı.
Ekim’de 51,2 olarak ölçülen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Kasım’da 48,9 seviyesine geriledi.
Pandeminin tüm dünya ile birlikte ülkemizde de başladığı Mart ayında getirilen kısıtlamalar ihracat iklim endeksinin Nisan’da 19,1 ile dip seviyeye inmesine sebep olmuştu. Salgınla mücadele kapsamında belirlenen kısıtlamaların kaldırılması ve ekonominin yeniden açılması ile birlikte endeks devam eden aylarda toparlanma gösterdi.
Mayıs’ta 34,1, Haziran’da 47,5, Temmuz’da 53,0, Ağustos’ta 52,4, Eylül’de 51,9 ve Ekim’de 51,2 seviyesinde gerçekleşti.
Fakat pandemide tablonun yeniden bozulması endeksin de gerilemesine yol açtı. Yapılan açıklamada Fransa, İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerde sokağa çıkma kısıtlamalarının başlamasının ekonomik faaliyetleri keskin bir şekilde yavaşlattığı ifade edildi.
IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, söz konusu dönemde Türk imalatçılarının ana ihracat pazarlarında farklı eğilimler gözlendiğini belirtti.
Yayımlanan aylık raporda Avrupa’nın büyük bir bölümünde kısıtlamalara bağlı olarak üretimin yavaşladığı belirtildi. İngiltere’de dört aylık toparlanma sona ererken, üretim yeniden daralma tarafına geçti.
Almanya’da talep koşullarının iyileşmeyi sürdürdüğü, üretimin son beş aydır artış gösterdiği, fakat dönemin en yavaş hızında kaydedildiği belirtildi. Amerika’da ise durumun daha iyimser gerçekleştiği görülürken, imalat sektöründeki üretimin son beş yılın en iyi tablosunu çizdiği ifade edildi.
Orta Doğu tarafında Birleşik Arap Emirlikleri’nde son altı aydır ilk düşüş gerçekleşti. Suudi Arabistan’da %1,9 artışla son on ayın en yüksek üretim artışı kaydedildi.
Andrew Harker, “Güçlü iyileşmenin devam ettiği ABD, anket kapsamında takip edilen tüm ülkeler arasında en yüksek oranlı büyümeyi gerçekleştirdi. İmalatçılar, Avrupa’daki otoritelerin virüs konusunda kontrolü hızlı bir şekilde ele geçirmelerini ve ekonomilerin hızlı bir şekilde yeniden açılarak büyüme eğilimindeki ABD’ye katılmalarını umut ediyor olacak.” yorumunda bulundu.