İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından bugün Türkiye’nin imalat sektörü ihracat iklimi endeksi Haziran 2023 dönemine ilişkin rapor paylaşıldı. Haziran 2023’de endeks, Mayıs’taki 52,3 düzeyinden 51,1’e geriledi. Bu durum, beş aydır süren iyileşme döneminin en düşük hızında olduğuna işaret etti.
kolayca yatırım yapın
İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Haziran ayında eşik değeri olan 50’nin üzerinde kalarak Türk imalatçılarının ihracat iklimindeki iyileşmenin sürdüğünü gösterdi.
Rapora göre Türk imalatçıların en büyük ihracat pazarı olan Almanya’daki ekonomik aktivite, imalat ve inşaat sektörlerindeki küçülme ile hizmet sektöründeki büyümenin birbirini dengelemesiyle değişmedi. Ancak İtalya ve Fransa’da üretimde düşüş kaydedildi.
Orta Doğu Türk İhracatçılar için Ana Kaynak Olmayı Sürdürdü
Birleşik Krallık, İspanya ve Yunanistan’da ise büyümenin hız kestiği belirtildi. Söz konusu ülkelere ek olarak ABD’de de büyümenin ivme kaybettiği vurgulandı.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Katar başta olmak üzere Orta Doğu’nun Türk ihracatçılar için talep artışının ana kaynağı olmayı sürdürdüğü bildirildi.
Haziran raporunda BAE’nin son 10 ayın en güçlü ekonomik aktivite artışını yaşadığına dikkat çekildi. En güçlü genişlemeninse Mart 2015’ten bu yana en yüksek hızda büyüyen Suudi Arabistan’da kaydedildiği paylaşıldı.
Aktivitenin Daraldığı Tek Ülke Mısır Oldu
Katar’da da üretim güçlü bir şekilde artığı bildirilen raporda, Lübnan’ınsa on yılı aşkın bir süredir ilk kez büyüme sağladığı söylendi. Anket kapsamında olan takip edilen bölge ekonomilerinin içerisinde aktivitenin daraldığı tek ülkeninse Mısır olduğu iletildi.
İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi raporunu değerlendiren S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şu şekilde konuştu;
“Türk imalatçılarının ihracat iklimi haziran ayında da iyileşmeye devam etmiş olmakla birlikte, Avrupa ve Kuzey Amerika başta olmak üzere birçok ihracat pazarında artan yavaşlama sinyalleri, dış talepteki güçlenme eğiliminin uzun süreli olup olmayacağı konusunda soru işaretleri yaratıyor.”
Ankete katılan ülkeler arasında hiçbir yavaşlama işaretinin görülmediği Orta Doğu’dan bahseden Harker, Orta Doğu’nun dünyanın diğer bölgelerinin hız kaybettiği dönemde önemli bir talep kaynağı olmayı sürdürdüğüne vurguda bulundu.