Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye İhracat İklimi Endeksi Eylül’de Daralma Bölgesinde Kaldı

Türkiye İhracat İklimi Endeksi, Eylül'de bir kez daha daralma bölgesinde kaldı. Talep koşullarının yılın son çeyreğinde zorlayıcı olacağı konusunda uyarı geldi.
Türkiye İhracat İklimi Endeksi Eylül’de Daralma Bölgesinde Kaldı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye İhracat İklimi Endeksi’nin Eylül ayında yine 48,8 olduğunu açıkladı. Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen endeks, böylelikle Ağustos’taki seviyesinde sabit kaldı.

Aynı zamanda iki ay üst üste büyümeyi daralmadan ayıran 50’nin altında gerçekleşti ve 19 ay içinde ilk kez eşiği aşamadı. İSO, bu durumu Türk imalat sanayi ihracatçılarının talep ikliminde ılımlı bir bozulma olarak nitelendirdi.

Rapora göre Eylül’de Türk imalat sektörünün en büyük beş ihracat pazarında üretim azaldı. Avrupa ve Kuzey Amerika kıtaları Eylül’de zayıflığın ana kaynağı olmaya devam etti.

Türk İmalat Sektör TahminSektörün en büyük dış pazarı olan Almanya’da üretim ardışık üçüncü ayında azalırken ABD’de son üç ayın en düşük oranında gerçekleşti.

Diğer Avrupa ülkelerinden Birleşik Krallık, İtalya, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti’nde ekonomik aktivitedeki düşüşler hızlandı. İspanya’da üretim yeniden daralırken Fransa ve İrlanda’da büyüme nispeten pozitif gelişme olarak aktarıldı.

GCM Yatırım Banner

Orta Doğu ülkeleri en güçlü performans gösteren pazarlar arasında olmaya devam etti. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’da büyüme güçlü kalırken Katar’da ivme kazandı. Üretimdeki en güçlü artış, pandeminin ardından ekonominin uluslararası ziyaretçilere açılmasıyla büyümenin hız kazandığı Tayland’da kaydedildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.