Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye için Endişe Verici Afet Raporu Yayımlandı

İklim krizine ilişkin yapılan son araştırmada, Türkiye’de kıtlığın kapıda olduğu ve siyasi çatışmaların hayatta kalma mücadelesini zora soktuğu ortaya kondu.
Türkiye için Endişe Verici Afet Raporu Yayımlandı
HABER GİRİŞ

Kıtlık, göç ve ekonomik yoksunluklar gibi çok sayıda sorunu beraberinde getiren küresel ısınma gerçeği, Türkiye’nin kapısında. En son yapılan araştırmalar Türkiye için tehlike çanlarının çalmaya başladığını gösterdi.

Sıcaklık artışları global düzeyde tehdit boyutuna ulaştı. Bu tehditle ilk yüzleşecek olanlar ise Almanya merkezli Max Planck Ensititüsü ve Kıbrıs Enstitüsü’nün birlikte yürüttüğü ortak çalışmada gün yüzüne çıktı.

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’nin de yer aldığı Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’da gelecek dönemde ciddi bir iklim krizi kendini gösterecek.

Daha önce benzeri görülmemiş sıcak hava dalgaları, kuraklık, toz fırtınaları, aşırı yağış gibi anormal doğa olayları yaşanacak.

Bilim dergisi Reviews of Geophysics’de yer alan raporda, Türkiye’nin dahil olduğu bölge, iklim değişikliğinin merkezi olarak anıldı. Sıcaklık artış hızının küresel ortalamanın neredeyse iki katı olduğu açıklandı.

GCM Yatırım Banner

İvedilikle önlem alınmaması halinde Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’da çok ciddi bir iklim krizinin etkisini göstereceği vurgulandı.

Hayatta Kalmak için Bir Arada Olması Gereken Ülkelerde Çatışmalar Var

Risk altındaki coğrafyada yer alan ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, Katar, Suriye ve Suudi Arabistan’ın da adı geçti.

Söz konusu ülkelerdeki siyasi krizlerin ve çatışma ortamlarının iklim kriziyle mücadeleyi zora soktuğunun altı çizildi.

Hayatta kalabilmek için güç birliğinde olması gereken ülkelerin bir araya gelmesinin zor olduğu detayı dikkat çekti.

400 Milyon Kişi için Çizilen Tablo Çok Karamsar

Araştırmanın sonuçlarına göre içinde bulunduğumuz 21. yüzyılın sonuna kadar sıcaklıklar 5 dereceye kadar artacak; yaz döneminde kavurucu sıcaklar bölgeyi etki altına alacak.

Sıcaklıkların yanı sıra yağış miktarındaki düşüş de kendini gösterecek. Yağış miktarının azalmasıyla ise ciddi bir su ve gıda krizi bekleniyor.

Krizin tüm ekonomik sektörleri vurması bir diğer etki oldu. Krizden etkilenecek 400 milyon kişi için karamsar bir tablo çizen raporda, kıyı bölgeler ve tarım alanlarının yok olmanın eşiğine geleceği de eklendi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.