Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye Geçen Yıl Eğitime 344 Milyar TL Harcadı

Eğitim alanında yapılan harcamaları gösteren veriler açıklandı. 2021 yılında eğitimin gayri safi yurt içi hasıla içindeki payı ne oldu?
Türkiye Geçen Yıl Eğitime 344 Milyar TL Harcadı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı eğitim istatistiklerini yayımladı. Buna göre geçen yıl eğitime yapılan harcamalar, bir önceki yıla göre yüzde 27,1 artarak 344 milyar 341 milyon TL’ye yükseldi. Eğitim harcamalarının en çok yükseldiği gruplar yüzde 37,7 ile yükseköğretim ve yüzde 28,3 ile ortaokul oldu.

Eğitim harcamalarının gayri safi yurt içi hasıla içindeki payı ise yüzde 4,8’e geriledi. Bu oran 2020 yılında yüzde 5,4 olarak gerçekleşmişti. Devlet eğitim harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı, 2020 yılındaki yüzde 4’ten düşerek, yüzde 3,4’e indi.

2020 yılında eğitim harcamaları yüzde 4,5 oranında artış göstererek 270 milyar 921 milyon liraya ulaşmıştı. Harcamaların en fazla arttığı grup yüzde 10,9 ile yükseköğretim, yüzde 5,4 ile ilkokul harcamaları olmuştu.

Eğitim Harcamalarının Yüzde 72,5’ini Devlet Karşıladı

Eğitim Harcamalarının Yüzde 72,5’ini Devlet Karşıladı
Kaynak: TÜİK

Geçen yıl eğitim harcamalarının yüzde 72,5’ini devlet finanse ederken, yüzde 22’lik kısmı hanehalkı harcamalarından sağlandı. Devlet eğitim kurumlarınca yapılan harcamaların yüzde 35,6’sını yükseköğretim, yüzde 22,3’ünü ortaöğretim meydana getirdi.

2021 yılında öğrenci başına yapılan harcama tutarı 15 bin 500 TL olarak açıklandı. 2020 yılında 12 bin 311 TL harcanmıştı. Geçen yıl öğrenci başına harcamaların en yüksek olduğu eğitim düzeyi ise 28 bin 597 TL ile yükseköğretim oldu.

Öğrenci başına toplam eğitim harcaması bir önceki yıla kıyasla yüzde 25,9 oranında artış gösterirken, bu oran yükseköğretim grubunda yüzde 37,7, ortaokulda yüzde 31,9 olarak kaydedildi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.