Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Cuma günü haftanın en önemli verisi olan çeyreklik büyüme verilerini açıkladı. Resmi verilere göre üçüncü çeyrekte gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 arttı.
Beklenti, büyümenin yüzde 2,6 olacağı yönündeyken yüksek faiz oranlarının ekonomiyi etkilemeye devam etmesiyle, 2020’nin 2. çeyreğindeki daralmadan bu yana en yavaş büyüme kaydedildi.
Önceki çeyreğe göre ise ekonomi, 2. çeyrekte kaydedilen revize edilmiş yüzde 0,2’lik düşüşün ardından tekrar yüzde 0,2 daraldı. Bu, ekonominin 2018’den bu yana ilk kez üst üste iki çeyreklik daralması oldu.
Yani Türkiye ekonomisi teknik olarak resesyona girdi.
Ekonomide Zayıflık Sürecek!
Verileri yorumlayan ING Türkiye Baş Ekonomisti Muhammet Mercan, zayıf ardışık performansın, hükümet tüketiminin negatife dönmesinin yanı sıra özel harcamalardaki daha fazla zayıflığa ve envanterlerden gelen negatif katkıya atfedilebileceğini söyledi.
Ayrıca daha sıkı mali koşullar nedeniyle iç talepte devam eden normalleşme göz önüne alındığında, Türkiye’nin ekonomik faaliyetinin son çeyrekte zayıf kalmasını beklediklerini bildirdi.
Bununla birlikte kapasite kullanımı, reel sektör güveni, perakende ve inşaat sektörü endeksleri gibi bazı son göstergelerin Kasım ayında toparlanmaya işaret ettiğini ekledi.
“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın son iletişimi, kademeli bir faiz indirimi döngüsüne yaklaştığımızı ve Aralık ayında bir hareketin gerçek bir olasılık olduğunu ima etti. Önümüzdeki dönemde sıkı bir parasal duruşun hakim olacağını ve bu yıl GSYİH büyümesini yüzde 2,8 olarak öngörüyoruz.”