Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı kapsamında 2020 yılında ekonomik büyümede %5 hedefi belirlendiğini söylemişti. Türkiye ekonomisi 2019’un üçüncü çeyreğinde %0,9 oranında büyüme göstererek teknik resesyondan çıktı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, açıklanan büyüme oranından memnuniyet duyduklarını fakat %5 hedefinin tutturulabilmesi için son çeyrekte en az %4 büyüme sağlanması gerektiğini söyledi.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati belirlenen hedefin tutturulacağına dair inancının tam olduğunu söyledi. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ise Türkiye’nin dünya ticaretindeki payının mutlaka artırılması gerektiğini söyledi
İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı derecelendirme kuruluşlarının Türkiye hakkındaki tahminlerini yükseltmesine değindi.Daha önce Türkiye’nin büyümesine dair olumsuz tahminde bulunan yabancı derecelendirme kuruluşlarının yukarı yönde revizasyon yaptığını söyleyen Nebati, 2019 yılının hızlı değişim süreci içerisinde geçtiğini belirtti.
Söz konusu kuruluşların 2020 yılı için %3 büyüme beklediklerini fakat kendi hedeflerinin %5 olduğunu hatırlattı. Son bir yıl içerisinde enflasyon ve faiz oranlarının düşerek iyileşme gösterdiğini, cari açığın azaldığını, ihracatın arttığını ve ihracatın ithalatı karşılama oranının da yükseldiğini söyledi.
Suriye’de yürütülen operasyonlara da değinen Nebati, Türkiye’nin savunma sanayinde üstün başarılar sergilediğini belirtti. Önümüzdeki yıl dolar, enflasyon, faiz gibi meselelerin hiçbir şekilde konuşulmayacağı ve hepsinin halledileceğini aktardı.
Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay Türkiye’nin dünya ticaret pazarındaki payının düşük olmasından yakındı.Dünya ticaret hacminin 19,3 trilyon $ olduğunu söyleyen Turagay, Türkiye’nin bundaki payının sadece binde 9 olduğunu belirtti. Bu oranın çok düşük olduğunu söyleyerek, yükseltilmesi için öncelikle katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretiminin ve ihracatının artırılması gerektiğine dikkat çekti.
Yüksek teknoloji ürün ihracatının toplam ihracat içindeki payının Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinde %14 olmasına rağmen bizde sadece %3,5 oranında olduğunu söyledi. 2018 yılında yaşanan sıkıntılara rağmen ekonomimizin dirençli ve kararlı bir duruş sergilediğini, enflasyonun %25 seviyelerinden tek haneye kadar indiğini belirtti.
Üçüncü çeyrekte %0,9 ile artıya geçen büyüme gelişmelerinin son çeyrekte daha yüksek bir oranda gelmesini öngördü. Ekonomide son dönemdeki gelişmelerin de bu öngörüsünü desteklediğini söyleyen Turagay, Türkiye’nin dijital dönüşümde aktif şekilde yer alması, dış yatırımlara ihtiyacı olan ve yeni dünya düzenini kaçırmaması gereken bir ülke olduğuna dikkat çekti.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.