Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilde büyük yıkımlar yaşatan depremlerin ardından bölgenin yeniden yapılanma süreci için planlamalar yapılıyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan ise konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Yayan, yeniden yapılanma için deprem bölgesinde ihtiyaç duyulacak olan 4 milyon ton inşaat demirinin 4-5 aylık bir süreç içerisinde rahatlıkla karşılanabileceğini savundu.
Bloomberg HT yayınında açıklamalarda bulunan Yayan, İskenderun ve Osmaniye bölgesinde çelik üretimi ve üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 32’sini teşkil eden 7 tane üretici kuruluşun bulunduğunu bildirdi.
Deprem Bölgesinde Yaklaşık 80 Bin Ton Konteyner İhtiyacı Var
Söz konusu kuruluşlarda ciddi bir tahribatın olmadığını ancak bu kuruluşlarda çalışanların büyük bir kısmının evlerinin yıkıldığına işaret etti.
Türk çelik sektörünün yaklaşık 18,5 milyon ton yassı çelik üretim kapasitesi olduğuna işaret eden Yayan, bu rağmen sektörün şu zamana kadar en çok 15,5 milyon ton ürettiği bilgisini verdi.
Deprem bölgesinde 80 bin ton civarında konteyner ihtiyacı olduğunu belirterek, ihtiyaç duyulan rakamın Türk çelik sektöründeki toplam üretimin sadece yüzde 1’ine tekabül ettiğini söyledi.
İhtiyaç Duyulan İnşaat Demiri 4 Milyon Ton
Afet bölgesinde ileriki süreçte gerçekleştirilmesi planlanan inşaat yatırımları içinse 4 milyon ton inşaat demirine ihtiyaç duyulacağına dikkat çeken Yayan, ihtiyacın 4-5 ay içerisinde karşılanabileceğinin altını çizdi.
İhtiyaç duyulan rakamları Türkiye’nin rahatlıkla karşılayabileceğine işaret eden Yayan, Türkiye’nin 24 milyon ton civarında inşaat demiri kapasitesi olduğuna vurguda bulundu.
Yayan yaptığı açıklamada, “Çelik üretimi açısından baktığımızda, bazı tesislerimiz şimdiden üretime geçmeye başladı; ancak tam kapasite ile çalıştıklarını söyleyemeyiz.” ifadelerini kullandı.