ABD ile ticaret ve teknoloji savaşında olan Çin’in pandemi döneminde kırılan gücü küresel pazarda dengeleri radikal şekilde değiştirdikten sonra Rusya’nın başlattığı savaşla Batı’dan daha çok dışlanması Türkiye için şans olarak algılandı.
Hem Batı ile kurulacak yakınlık hem de üretimi ikame edecek güç için yatırımcı çekmeye odaklanan Türkiye’ye ilişkin uluslararası finans dünyasından olumlu raporlar gelirken, Çin ve Rusya’dan kaçan fonların Türkiye’ye ulaşma ihtimali gündemde yerini buldu.
Çin ve Rus pazarından sermaye çıkışlarının yaşandığı günlerde rotada Türkiye’nin olma ihtimalini Fon Yöneticisi Özgür Hatipoğlu yorumladı.
Bloomberg Businessweek Türkiye’ye değerlendirmede bulunan Hatipoğlu, Çin hisse senedi piyasasından kaçan sermayeye dikkat çekti.
Sermayenin özellikle ABD, Avrupa ve Hindistan gibi aktörlerin varlıklarına aktığını söyleyerek, Türkiye’nin ise mevcutta nakit döviz ihtiyacını karşılayacağı dönemin swap hatlarının açılmasıyla başlayacağını ifade etti.
Borsa tarafına bakıldığında, Ekim 2023 döneminden itibaren yaşadığı çarpıcı düşüşlerle ucuzlayan Borsa İstanbul’da fiyat/kazanç oranının bu yıl da çok ucuz olduğunu söyledi.
Ocak 2024 dönemine bakıldığında BIST 100 endeksinin 4,8 seviyesinde kaldığını belirterek, yabancı yatırımcının aradığı şeyin ise ucuzluk olmadığını özetledi.
Yabancı nezdinde önemli olanın, ülkeye giren fonları kolaylıkla alternatif kanallara yönlendirme esnekliği olduğunu kaydetti.
Yabancı yatırımcı çekmek adına iç pazarda cazip kanallar oluşturulsa da asıl nakit akışının swap hatlarının açıldığında görüleceği çıkarımını yaptı.