Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Dünya Genelinde Artan Bakliyat Üretimi Türkiye’de Azalıyor!

Türkiye’de Yemeklik Baklagillerin Gelecek Eğilimlerinin Belirlenmesi başlıklı araştırmaya göre, bakliyat üretim ve ekim alanları her geçen yıl azalıyor. Araştırmanın detayları haberimizde...
Dünya Genelinde Artan Bakliyat Üretimi Türkiye’de Azalıyor!
Son Güncelleme: 
Yorum

İthalatın genel olarak yoğun olduğu son yıllarda, hemen her sektör bu durumdan nasibini almış durumda. Her ne kadar yerli ve milli kavramları önemli olsa da, yurt dışından getirilen ürünlerin sayısı ve türü her geçen gün hızlanarak artmakta.

Bunlardan biri de bakliyat ürünleri! Yapılan araştırmalara göre bakliyat üretimi dünya genelinde artmasına rağmen, bizim ülkemizde düşüşe geçmiş durumda.

Türkiye’de Yemeklik Baklagillerin Gelecek Eğilimlerinin Belirlenmesi isimli çalışmaya göre; bakliyat ekim alanlarının 2017-2021 yılları arasında azalacağı düşünülüyor.

Söz konusu çalışmaya göre bu beş yıllık süre içerisinde Türkiye’de; nohut, kırmızı mercimek ve kuru fasulye ürünlerinin ekim alanları, üretim miktarları ve dolayısıyla da ihracatında düşüş bekleniyor. Bunun yanında tüketim miktarının, ithalatın ve üretici fiyatlarının artması yönündeki beklentiler de araştırma sonucunda elde edilen bulgular arasında yer alıyor.

Arz – talep – denge öngörülerine göre dengenin ithalat artışından kaynaklı olarak arz yönüne kayacağı tahmin ediliyor.

Bu bağlamda baklagillerde dışa bağımlılığın artacağı tahmin ediliyor. Baklagiller arasında yer alan ürünler için beklentileri tek tek inceleyecek olursak; nohut ekim alanlarının yıllar içerisinde kademeli olarak azalacağı, 2016 yılında 3,6 milyon dekar olan nohut ekim alanlarının, 2021’de 2,8 milyon dekara inmesi bekleniyor.

Eğer uzmanların tahminleri doğru çıkar ve mevcut durum devam ederse, 2016 yılında 445 bin ton olan nohut üretiminin, 2021 yılında 389 bin tona gerileyeceği öngörülüyor.

2016 yılında 898 bin dekar olan kuru fasulye ekim alanlarının 2021 yılına kadar %10 azalacağı tahmin ediliyor.

Baklagil ürünlerinin gelecek yıllardaki durumunu ortaya çıkaran araştırmaya göre; kuru fasulye ekim alanlarında kademeli bir artış görülecek. 2016’da 235 bin ton ola kuru fasulye üretiminin 2021 yılında 245 bin tona çıkacağı tahmin ediliyor. 2021 yılındaki kuru fasulye tüketiminin ise 248 bin ton civarında olması bekleniyor.

Pamuk, mısır ve sebze ürünleriyle rekabet edemeyen kırmızı mercimeğin üretiminde %20 azalma bekleniyor.

Kırmızı mercimek ekim alanlarının 2016-2021 yılları arasında 2,3 milyon dekardan 1,5 milyon dekara inmesi söz konusu çalışma içerisinde yer alan bir diğer beklenti oldu. 2016 yılında 345 bin ton olan kırmızı mercimek üretiminin, her geçen yıl yaklaşık olarak 12 bin 500 ton azalacağı öngörülüyor.

Araştırmanın en çarpıcı sonucu ise bakliyat üretiminin dünya genelinde artarken, Türkiye’de azalıyor olması.

FAO verilerine bakıldığında dünya genelinde, baklagil ekim alanları yıllar içerisinde artış göstermiş. Örneğin; 2014 yılı itibariyle baklagil ekim alanları 85,5 milyon hektar, baklagil üretimi ise 77,7 milyon ton civarında. Bu rakamlar dünya genelinde her geçen yıl artuş gösterirken Türkiye’de tam tersi bir durum söz konusu.

Son 10 yıl içerisinde Türkiye’de baklagil ekim alanlarının %37, üretimini ise %28 gerilediği bildirildi. Son 7 yılda ithalatta %181 artış görülürken, üretiminin tüketimi karşılama oranı da %84,3’e gerilemiş durumda.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu