Dışişleri Bakanlığı, resmi sitesinden Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nin Loizidou Kararının İncelemesini Kapatması hakkında açıklama yaptı.
kolayca yatırım yapın
AİHM’nin Loizidou İncelemesini Kapatmış Olması Olumlu Karşılandı
Bakanlık, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Loizidou kararına ilişkin incelemeyi çok geç de olsa kapatmış olmasını olumlu olarak karşıladı.
Kıbrıs Türk halkının uluslararası toplumun gözü önünde on yıllardır insanlık dışı izolasyonlara maruz bırakılmasına rağmen, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC), AİHM’in ilgili kararlarını uygulamak için gösterdiği çabaların takdirle karşılandığı belirtildi. Bu çabaların, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sisteminin korunmasına önemli katkı sağladığı ifade edildi.Bakanlık, aynı toplantıda AİHM’in IV. Rum başvurusunda aldığı kararın ilgili başlığının incelemesinin kapatmadığını ve bu durumun büyük bir çelişki olduğunu bildirdi. Bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sisteminin siyasi emeller doğrultusunda erozyona uğratılabildiğini bir kez daha gösterdiğini aktardı.
Dışişleri Bakanlığı açılamasında “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sisteminin korunması için üzerine düşenleri yapan KKTC’nin uluslararası toplumda hak ettiği konuma ulaşması için Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısını hatırlatırız.” ifadelerinde bulundu.
Karar Rum Tarafından Olumsuz Karşılandı
Kıbrıs Gazetesi’in haberinde Rum Dışişleri Bakanlığı AİHM’nin aldığı kararın Rum tarafından olumsuz algılandığını açıkladı.
Rum Dışişleri Bakanlığı, izleme ve denetleme sürecinin durdurulması kararını hukuki açıdan dayanıksız ve siyasi açıdan sorunlu olarak nitelendirdi. Bu kararın Türkiye’ye yanlış mesajlar verdiğini söyledi.
Loizidu Davası Nedir?
22 Temmuz 1989’da Kıbrıs uyruklu Titina Loizidou adlı Rum kadını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruda bulunmuştu. Loizidu, 1974 Kıbrıs Harekatı sırasında evinden çıkmaya zorlandığını söylemişti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2003 yılında Türkiye’nin Loizidu’ya tazminat ödemesine yönelik karar vermişti.