Alacak sigorta şirketi Euler Hermes, 36 ülkeden 20 sektörü inceleyen alacak tahsil süresi raporunu yayımladı. Buna göre; küresel ölçekte alacak tahsil süresi 67 güne çıkarak, son 11 yılın en kötü tablosunu ortaya çıkardı. Çin 92 günle ilk sırada yer alırken, Türkiye 83 günle üçüncü sırada yer aldı.
Alacak tahsil süreleri, küresel çapta 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.Rapora göre; 2017 yılında 66 gün olacak alacak tahsil süresi, 2018’de 1 gün daha uzayarak 67’ye yükseldi. Ekonominin küresel büyümeye odakladığı yıllarda, şirketler ödemelerini en kısa sürede yapıyor ve müşterilerine güven sağlıyorlardı. Uzmanlar ekonominin büyüdükçe ödeme sürelerinin de uzadığını belirtiyor.
Elektronik, makine ve inşaat sektörlerinde 85 günü aşan alacak tahsil süresi olurken, hanehalkı tüketimiyle bağlantılı olan tarımsal gıda, ulaşım ve eğlence sektörlerindeki şirketlerin alacak tahsilinin ise küresel ortalamanın altında olduğu bildirildi.
Amerika, Çin ve Euro Bölgesi’ndeki bazı ülkeler, 2017 yılında alacak tahsili sürelerinde en yüksek artışı gösteren yerler oldu.Euro Bölgesi’nde alacak tahsil süresi 2 gün gecikme ile 66 güne ulaşırken, Çin’de 3 günlük gecikme ile 92 güne (son 10 yılın en yüksek seviyesi) ulaşıldı. Euro Bölgesi’ndeki gecikmede; Portekiz, İspanya, Yunanistan ve Hollanda’da yaşanan artış ile İtalya, Danimarka ve Finlandiya’daki düşüşün payı gözlendi. Küresel ölçekte her dört şirketten biri müşterilerinden ödemelerini 31 gün içinde alırken, yine her dört şirketten birinin 90 içinde aldığı ortaya çıktı.
Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner tarafından yapılan açıklamada; tekstil, kimya ve elektronik sektörlerindeki ödeme sürelerinin 100 günü geçtiği, perakende, hizmet ve ulaşım sektörlerine ise küresel ortalamanın altında kalındığı ifade edildi. Söz konusu çalışmanın küresel ekonomi büyüdükçe alacak tahsil sürelerinin uzadığını gösterdiği ve aynı zamanda küresel çaptaki ekonomik faaliyetlerde ödeme vadeleri arasındaki korelasyon olduğunu ortaya çıkardığı belirtildi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.