
Türkiye petrol ve doğal gaz gibi enerji ihtiyacında dışa bağımlı bir ülke. Yıllık ortalama 45 ila 50 milyar metreküp arasında doğal gaz tüketimi yapılırken bunun faturası 12 ila 13 milyar doları buluyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre 2019 yılında 45,3 milyar metreküp gaz kullandık.
Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemimizin Karadeniz’de doğal gaz rezervi bulduğunun müjdesini verdi. Ülkemiz için oldukça güzel bir haber olan bu gelişme enerji faturamızın azalmasını sağlarken, cari denge ve enflasyon üzerinde de olumlu etki yaratacak.
Erdoğan: Fatih Sondaj Gemimiz 20 Temmuz 2020’de başladığı Tuna 1 Kuyusu sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda.Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi.
Buradan elde edeceğimiz gelirin milletimize, umudunu bize bağlamış tüm dostlarımıza ve insanlığa hayırlar getirmesini Rabbimden niyaz ediyorum. pic.twitter.com/dIDgvtEW60
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) August 21, 2020
20 Temmuz’da başlayan çalışmanın tamamen milli imkanlarla sağlandığını söyleyen Erdoğan Türkiye’nin enerji meselesini kökten çözmeye kararlı olduklarını ifade etti. Akdeniz ve Karadeniz’de bugüne kadar dokuz deniz sondajı gerçekleştirdiklerini, kuyulardan elde edilen verilerin yeni doğal gaz kaynakları olduğuna işaret ettiğini açıkladı.
320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin kullanımının 2023 yılına kadar yetiştirilmesinin planlandığını söyledi.
Cumhurbaşkanımız, Millete Sesleniş konuşmasında, Karadeniz’de 320 Milyar metreküp doğal gaz bulunduğu müjdesini verdi. Dönüm noktası milli projede emeği olan kadroları kutluyoruz. Bu gelişme, verdiği heyecanla, halkımıza salgına karşı da motivasyon olacak. Her alanda başaracağız.
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) August 21, 2020
Aynı müjdeli haberi Akdeniz’den de duymayı beklediklerini ifade eden Erdoğan Karadeniz’deki keşifte Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz rezervinin bulunduğunun altını çizdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise söz konusu ekonomik değerinin 65 milyar dolar olacağını belirtti. Çalışma sırasında yerin binlerce metre derinlerinde gözlem yaptıklarını ve testler sonucunda gaz olduğuna karar verildiğini aktardı.
Bulunan rezerv Türkiye’nin en az 7-8 yıllık doğal gaz talebini karşılayacak.Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Türkiye’nin doğal gazı yüksek fiyattan aldığı göz önünde bulundurulduğunda, yapılacak tasarrufun da ülke adına faydalı olacağını belirtti.
Doğal gaz fiyatlarının artması durumunda bulduğumuz kaynağın ekonomik değerinin daha da artacağını aksi durumda ise beklentinin azalacağını söyledi.
Gaz rezervi bulmanın çok önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Aslanoğlu, Türkiye’nin bu çalışmalara devam etmesi durumunda yıllık 8 ila 12 milyar $ arasında bir tasarruf sağlayabileceğini anlattı.
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener de alınan müjdeli haberin hem makro hem mikro ölçekte çok faydası olacağının altını çizdi.Bulunan doğal gaz rezervinin reel sektörde enerji maliyetini düşürme açısından çok önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Şener, küresel ölçekte de avantajlı hale geleceğimizi belirtti. Türkiye’nin enflasyon rakamı içinde enerji kalemi oldukça önemli bir yer tutuyor.
Uzmanlar bu bakımdan bulunan rezervin enerji maliyetini azaltarak, enflasyonu olumlu etkileyeceğini belirtiyor. Bunun yanında ödemeler dengesine de yıllık 9-13 milyar dolar katkı sağlayacağını söyledi.
Dolar kuru üzerinde rahatlatıcı bir etki yaratacağını öngören Şener, cari açığın azalması adına büyük bir adım olduğunu ifade etti.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise, “Mevcut keşif ve potansiyelle birlikte ülkemizin gündeminden cari açık konusunu artık kaldırdığımızı söyleyebiliriz, cari fazlayı ve döviz fazlasını konuşacağımız yeni bir sürece girdiğimizi elhamdülillah görmüş oldum.” dedi.