Dünya Bankası, bugün yayımladığı raporunda Türkiye’yi iklim değişikliği etkilerine karşı son derece savunmasız olarak gösterirken devasa tasarruflar için rota çizdi.
kolayca yatırım yapın
Uluslararası kuruluş, ülkenin dayanıklı ve refah bir geleceğe ilerlemek için nasıl net sıfır bir yol çizebileceğine ilişkin önerileriyle gündeme geldi. İklim eyleminin 2040’a kadar Türkiye’ye yaklaşık 150 milyar dolarlık tasarruf sağlayabileceğini belirten Dünya Bankası, hem sunduğu rakamlar hem de önerilerle dikkat çekti.
Türkiye İklim Eylemi ile 20 Yılda 146 Milyar Dolar Tasarruf Edebilir!
Dünya Bankası raporu, Türkiye’nin iklim değişikliğine karşı uygun adımlar atması halinde 20 yılda 146 milyar dolar tasarruf sağlayacağını aktardı.
Kuruluşun Türkiye Ülke İklim ve Kalkınma Raporu (CCDR), kazançların büyük ölçüde yakıt ithalatındaki azalmalardan ve azaltılmış hava kirliliğinden kaynaklanan sağlık faydalarından kaynaklanacağını savundu.
Enerji güvenliğine katkıda bulunmanın ve enerji harcamalarını azaltmanın da kazancı destekleyeceği eklendi. Dünyanın en büyük 17. karbon salıcısı olarak gösterilen Türkiye’nin 2053 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdünü yerine getirmek için yapması gerekenlere yer verildi.
Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Anna Bjerde, raporda şu ifadeleri kullandı:
“Dünyadaki pek çok ülke gibi Türkiye de iklim değişikliğinin yol açtığı aşırı hava olaylarını yaşıyor. Geçen yıl Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nın onaylanmasıyla Türkiye, bu krizle mücadele etmek için küresel topluluğa katılıyor. CCDR, hayatları ve geçim kaynaklarını korumak için daha dönüştürücü eylemler sunma konusunda Dünya Bankası’nın Türkiye ile başarılı ortaklığını genişletmesine olanak tanıyacak.”
Dünya Bankası’nın sunduğu strateji, Türkiye’nin karbon emisyonlarını azaltma çabalarında anahtar olan sektörlere odaklandı. Bunlar; güç, bina ve ulaşım, sanayi, ormancılık ve arazi kullanımı olarak gösterildi.