Geçen hafta duyurulan gelişmeye gör Türkiye Varlık Fonu Telia Company’ye ödeme yaparak Turkcell’in hisselerini satın aldı. %26,2 hisseye sahip olan TVF, bu durumda Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin en büyük azınlık hissedarı konumuna geldi.
TVF Genel Müdürü Zafer Sönmez, görüşmelerin geçen yılın Mayıs ayında başladığını belirterek, hisselerdeki artışa ve satış işlemindeki gelişmelere değindi.
Zafer Sönmez, kağıt üstünde de olsa iki günde 30 milyon dolar artıya geçtiklerini belirtti.Dünya yazarlarından Vahap Munyar’ın satış işlemine dair yaptığı derlemeye göre, Varlık Fonu önce Telia Company’ye teklif sundu. 530 milyon dolar tutarında olan alışverişte 380 milyon dolarlık kısmın diğer hissedar olan LetterOne’dan borç alınmasına ve ödemenin Turkcell İletişim hissesi ile yapılmasına karar verildi.
Bu durumda LetterOne hisse payı %13,22’den %24,8’e çıktı. Son değişiklik ile Turkcell’in %49’luk hissesi halka açık, %26,2’si ise Varlık Fonu’nda bulunuyor.
Zafer Sönmez Varlık Fonu’nun ödeyeceği 150 milyon dolarlık kısmın iki gün içinde 30 milyon dolar arttığını, bu değişimle birlikte Turkcell İletişim hisselerinin 700 milyon dolar değer kazandığını söyledi.
Barış Soydan yazdı:
Turkcell’in Varlık Fonu'na devriyle ilgili cevapsız 25 soruhttps://t.co/qQcCQeJvq3 pic.twitter.com/ifyRvJ5XDD— T24 (@t24comtr) June 21, 2020
Bu gelişmenin yıllardır süren hissedar kavgasına bir son vereceğini ve Turkcell’in önünü açacağını dile getirdi. Sönmez, kamuoyunda yabancının bileğini büktüklerine dair yapılan yorumlara şu şekilde cevap verdi:
“Devlet yabancının bileğini büktü, Telia’yı kaçırdı” diyenler var. Bilek bükmek asla söz konusu değil. Telia Conpany, bu işlemden memnuniyetini kendi açıklamalarıyla ortaya koydu.
İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Turkcell hisselerinin TVF’ye devredilmesini TBMM gündemine taşıdı.Çıray, ‘'Turkcell, Tank- Palet Fabrikası'ndan daha stratejik bir kuruluş mudur'' sorusunu yöneltti.https://t.co/aRqGe3UIQ4 pic.twitter.com/9MoCsXj6Ak
— Aytun Çıray (@TCAytunCiray) June 25, 2020
İsveçli telekom operatörü Telia’nın hisselerini piyasa değerinin %54 altında sattığına dair iddialar olduğunu söyleyen Çıray, satış işleminde bir oyun olabildiği konusunda soru işaretleri olduğunu dile getirdi.
Turkcell’in borsadaki piyasa değerinin 4,7 milyar dolar, ancak Telia hisselerini alırken 2,2 milyar dolar olarak gösterildiğini söyledi. Bu durumda gerçek değerin hangisi olduğu konusunda meclise soru yöneltti.
Bunun yanında Turkcell’den daha stratejik bir öneme sahip olduğunu düşündüğü Tank-Palet Fabrikası’nın 50 milyon dolara Katar’a satılmasına Varlık Fonu’nun neden sessiz kaldığını ve kendi bünyesine dahil etmediğini de sorularına ekledi.
TCELL hisseleri TVF anlaşmasının ardından başlattığı yükselişini sürdürüyor.
Şirketin iletişim endeksi çatısı altında işlem gören hisseleri TSİ 12:54’ten %0,48 artıda 16,78 liradan işlem görüyor. Dün 16,70’ten kapandıktan sonra bu sabah yatay bir açılış yaptı ve çok fazla değişiklik göstermedi.
18 Haziran’da 14 lira civarında seyreden hisse başı fiyatı TVF’ye devir işleminin ardından keskin bir şekilde yükseliş göstererek 17,85’e kadar çıktı. Bu seviye yılın en yükseği olarak kaydedildi. Sonrasında ise pozitif yatay bir seyre yönelerek 16-17 lira arasındaki yolculuğunu sürdürdü.
Yıllık bazda %30,88 oranında artış gösteren hisse fiyatı için 16,91 – 17,05 bandı direnç, 16,53 – 16,65 bandı destek seviyesi olarak takip ediliyor. Son günlerde gelen yükselişin etkisiyle Turkcell’in piyasa değeri 36,7 milyar liraya ulaştı.
Böylelikle Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerden en değerlilerinin üçüncüsü oldu. 24 Haziran kapanışının ardından ilk sırada 43,3 milyar lira ile Koç Honding, 43 milyar lira ile Bim Mağazaları yer alıyor. Gün sonu verilerine göre borsada işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri ise 1 trilyon 316 milyar dolar seviyesinde.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.