Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) bugünkü verilerinde, 2022 yılının ilk yarısında 6 ana ürün grubunda ihracatın yüzde 1 oranında arttığı görüldü.
İç satışlar ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 az aldı.
TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer; hammadde ve enerji fiyatlarındaki artış, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve ihracat pazarlarında enflasyonun yükselmesi gibi olumsuzluklara rağmen ihracatın korunduğuna dikkat çekti.
Dinçer: ÖTV Kaldırılmalı, Taksit Sayısı Arttırılmalı!
İç satışlarda düşüşün devam ettiğini aktaran Dinçer; tüketicilerin ihtiyaçlarını desteklemek için kredi kartı taksit sayısının artırılması ve ÖTV’nin kaldırılması gibi adımların faydalı olacağına değindi.
Açıklamada; Türkiye’nin dünya beyaz eşya üretiminin yüzde 7’sini karşıladığı ve son 10 yılda 199 milyon adet üretim gerçekleştirdiği vurgulandı.
Beyaz eşya sektörünün 2021 yılında ihracatını yüzde 16 oranında artırmasına dikkat çekildi. Dinçer, bu başarının küresel ölçekte zorlu geçen yıla rağmen elde edildiğini söyleyerek şöyle konuştu:
“Türkiye’nin lokomotif sanayilerinden biri olarak tüm bu olumsuzluklara güçlü bir şekilde karşı koyduğumuzu söyleyebiliriz. Üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden beyaz eşya sektörünün rekabet gücünü koruması için atılması gereken adımlar, bu dönemde en önemli gündem maddelerimizin başında geliyor.”
Can Dinçer beyaz eşya sektörünün; üretiminin yüzde 75’ini ihraç ettiğini ve beyaz eşya sanayinin yıllık 4,5 milyar dolarlık ihracat ile ülke ekonomisine önemli katkıda bulunduğunu hatırlattı.
Elektrik Fiyatlarındaki Artış ile Tüketici Enerji Verimli Ürünlere Yönelecek
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkadı, 2021 yılında yeni enerji etiketli ürünlerin tüketicilerle buluşmasının piyasada verimliliği yüksek ürün bulunmasına katkı sağladığını ifade etti. Elektrik fiyatlarındaki artışın da enerji verimli ürünlere talebi yükselteceğini söyledi.
Enerji verimliliğinin hem ülke hem de tüketici ekonomisine önemli katkılar sağladığına değinen Özkadı;
“Elektrik fiyatları projeksiyonu bakımından bu kazanç ile 2030 yılına kadar 20,8 milyar TL’lik bir tasarruf oluşabilir. Toplam emisyon oranlarında da 2030 yılına kadar yaklaşık 2,3 milyon ton karbon eşdeğeri azaltım sağlanabilir.” dedi.