
2016 yılında imzalanan ve geçen kısa süre içerisinde hızla tamamlanan TürkAkım doğal gaz boru hattının vanaları bugün (8 Ocak 2020) itibarıyla açıldı. Rus gazını Türkiye’ye ve ülkemiz üzerinden Avrupa’ya götürecek olan doğal gaz boru hattının açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımıyla sağlandı. Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan törende, TürkAkım’ın tarihi bir proje olduğunu ifade etti.
Rusya Devlet Başkanı Putin, söz konusu çalışmanın Türk-Rus ortaklığının somut bir göstergesi olduğunu belirtti.TürkAkım’ın sadece Türkiye ve Rusya için değil Güney Avrupa ülkeleri için de çok önemli olduğunu söyleyen Putin, bazı kesimlerin iki ülke arasındaki işbirliğine engel olma çabasına rağmen çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
TürkAkım’ın benzersiz bir gaz ulaştırma sistemi olduğunu, denizin altından her biri 16 milyar metreküp kapasiteye sahip, iki paralel hat döşendiğini açıkladı. Boruların uzunluğunun 1800 kilometreyi geçtiğini belirten Putin, ilk hattan Batı Sibirya yataklarından gaz akışının sağlanacağını anlattı.
İkinci hattan ise Türkiye üzerinden Yunanistan, Bulgaristan, Balkanlar ve Sırbistan’a iletileceğini bildirdi. Boruların döşenme hızında rekor kırıldığını ve günde 6 kilometreden fazla döşendiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkAkım’ın Rusya ile Türkiye işbirliğinin bir nişanesi ve tarihi bir proje olduğunu belirtti.Bu proje ile 31,5 milyar metreküplük doğal gazın, 15,75 milyar metreküpünün hiçbir aracı ülke olmadan direkt Türkiye’ye geleceğini söyledi. Geride kalan 33 yıl boyunca Rusya’dan 400 milyar metreküplük gaz alındığını, TürkAkım’ın bu doğrultuda her iki taraf için de kazandıran bir çalışma olacağını kaydetti.
Enerji alanında gösterildiği gibi diğer alanlarda da iki ülke arasındaki işbirliklerinin artırılacağını belirtti. Rusya ile ticaret hacminde istikrarlı bir şekilde artış sağlandığını, bazı zamanlar ortaya çıkan fikir ayrılıklarının bu olumlu ilişkiye zarar vermesine izin vermediklerini aktardı.
Şu an 81 ilimizde, 53 milyon kişinin aktif bir şekilde doğal gaz kullandığını sözlerine ekledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise boru hattının kara kısmının bir yıldan daha kısa bir sürede tamamlanmasının büyük başarı olduğunu dile getirdi. Törende Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak da söz alırken, Rusya’nın Avrupa’nın ve Türkiye’nin gaz ihtiyacını karşılayabilecek bir ülke olduğunu söyledi.