Küresel piyasalarda beklenen tepki alışı gelmiş olabilir. Dünya genelindeki endekslere baktığımızda yer yer negatif grafiklerin çizildiğini gözlemlesek de genel itibarıyla yeşil bir tablonun varlığından bahsetmek mümkün. ABD tarafında haftanın ilk günü Dow Jones dışındaki endekslerde negatif görülse de duruş geçtiğimiz haftanın yoğun kayıplarına kıyasla olumlu tablo sinyali verebilecek görünümde.
kolayca yatırım yapın
Avrupa tarafına baktığımızda genel görüntüde yataydan pozitif ayrışma eğiliminde bir seyirle karşılaşıyoruz. Almanya DAX endeksi yatay, Fransa CAC 40 ve İngiltere FTSE 100 ise %0.10 civarında prim ile haftanın ikinci işlem gününde ticarete giriyor.
Türk varlıklarına geldiğimizde hafta başı (25.03.2019) %0.51’lik kayıp ile 99,326 puandan kaydedilmişti. BIST 30 %0.46, Nisan vade endeks kontratı ise %0.18 kayıp vermişti. 26 Mart Salı gününde birinci seansın bitişine yaklaşık bir saat kala BIST 100 endeksindeki performans geri çekilmesindeki katılaşma ile devam ederken %1.18 daralan endeks 98,157 puandan işlem görmeye devam ediyor.
USD/TRY’de Yüksek Volatilite Yatırımcıya Zarar Verebilir!
Öncelikle ele alınması gereken relalite tarafından baktığımızda, hanehalkı ve şirketler tarafında döviz ihtiyacının yadsınamayacak düzeyde olması. Şirketlerin bir de ticari işlemlerini göz önüne alırsak kullanılması için dövize ihtiyacı olan firma sayısı da hayli fazla. Yatırımcı hanehalkı boyutu işin çabası… Ülke genelindeki kritik süreç algısı insanların psikolojik açıdan da volatil bir duyguda kalmasına yol açıyor.
Hal böyle olunca görece riski yüksek varlıklar olan hisse senedi piyasalarından ani çıkışlar kaçınılmaz gerçekleşiyor. Dünya geneline bakmadan piyasaya bakılmıyor… Dünya genelinde geçtiğimiz haftadan buyana hareketlerin küresel satış dalgası sinyalleri mi yoksa momentumda soğuma mı olduğuna kanaat getirmek için erken duruyor. Saptanamayan yön dillerde olunca da dalgası yüksek varlık da olmuş olsa dolar tarafında bir alım meydana geliyor.
USD/TRY bugün 5,56 ile 5,47 bandında oynuyor. Ani yükselişler var, ani düşüşler var. Kimisi düşüş beklerken kimisi ciddi bir yükselişi öngörüyor. Teknik tarafta yorumlanabilecek seviyeye baktığımızda dünkü performansta önem arz ede 5,62 seviyesi idi. Bu seviyenin altı 5,54 ve daha altı ise 5,46’yı bize verebilirdi. Öyle de oldu. Lakin hareket istikrarlı olmadı. Peki yükseliş mi olacak. Kestirmek zor olsa da görünene göre bir miktar salınım beklentisi ağırlık kazanabilir. ABD Dolar Endeksi (DXY) ise 96,61 seviyesinde gezinmekte.
Reel Sektör Güven Endeksinde 3 Aylık Pozitif Duruş
Reel sektör güven endeksinde son iki aydır karşılaştığımız iyileşmenin devam ettiğini görüyoruz. Mart ayında bir önceki aya göre 0,6 puan artan bir kapasite kullanım oranı kaydediyoruz. Genele yayılan bir toparlanmanın da ortada olduğu düşünülebilir.
Buna rölatif Avrupa Birliği ekonomisindeki seyrin önemli rol oynayacağı finansal hareketlilikten de bahsetmek mümkün olabilir. Göstergelerin gelecek 3 aylık performansa dair olumlu sinyaller veriyor olması ikinci çeyrek iktisadi faaliyet tarafında olumlu mesajlar olarak okunabilecek bir nitelik taşıyor.
BIST Endeksleri ve Türk Varlıklarında Yaşananlar
XBANK bugün %0.70 civarında değer kaybı ile birinci seansın son işlemlerine doğru yol alırken, XUSIN %0.55’lik kayıbı ile bankalar endeksini takip ediyor. Sınai endeksinde %3.95 gevşeme gösteren IHGZT endeksin en fazla kayıp vereni olurken, en yüksek kazanım ise DYOBY’de kaydediliyor ve %12.03 düzeyinde bir genişleme karşımıza çıkıyor.
BIST 100 üzerinde günlük bazda takip edebileceğimiz teknik noktalara bakarsak 99,358 seviyesinde karşımıza çıkan bir PP (denge) noktası dikkatimizi çekiyor. Dengenin altında açılacak makas ile 98,335 seviyesinde olası bir ilk destek ve 97,343 noktasında yorumlanabilecek bir ikinci destek mevcut olabilir. Yukarı yönlü harekette ise öne çıkabilecek 100,350 seviyesi olası bir direnç anlamı taşıyabilir.