Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB), Haziran ayı verilerini hazırlarken yılın ilk altı aylık dönemine ilişkin sektör raporunu paylaştı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verileri baz alınarak hazırlanan raporda; 2022 yılının ilk altı ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan ihracat artışı dikkat çekti.
2022’nin İlk Altı Ayı için Veriler Olumlu Yönde
2022 yılının ilk altı ayında toplamda 2 milyar 697 milyon 836 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 9 oranında bir ihracat artış oranı ortaya çıktı.
Haziran ayında yapılan ihracat ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 azaldı ve 535 milyon 853 bin dolar olarak gerçekleşti.
İhracatta En Çok Öne Çıkan Ürünler
Sektörün dört ana mal grubu göz önüne alındığında Ocak – Haziran 2022 arasında en çok ihracatı gerçekleştirilen ürün “altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası” oldu. Bu kategoride bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 41,9’luk artış yakalandı ve toplam ihracat 2 milyar 155 milyon dolar oldu.
“İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın” grubu ikinci sırada yer alırken; “Pırlantalı altından mücevherci eşyası ve aksamı” ile “gümüşten mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası” sonraki sıraları paylaştı.
Birleşik Arap Emirlikleri’ne İhracatta Büyük Artış Gözlemlendi
Haziran ayında ihracatın en fazla yapıldığı ülke, geçen yıla kıyasla yüzde 151’lik artışla 136 milyon dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Ülkeye “Altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası” grubunda 111 milyon dolar ve “İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın” grubunda 20 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmesi öne çıkanlar oldu.
BAE’yi 73 milyon dolar ile Amerika Birleşik Devletleri, 51 milyon dolar ile Hong Kong, 42 milyon dolar ile Irak, 21 milyon dolar ile Kırgızistan ve 20 milyon dolar ile İsrail takip etti.
Yılın ilk altı aylık dönemi baz alındığında ise en yüksek ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31’lik artış ve 506 milyon dolarla ABD’ye gerçekleşti. 472 milyon dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri, 283 milyon dolar ile Hong Kong, 153 milyon dolar ile Irak ve 129 milyon dolar ile İsrail ABD’yi takip eden ülkeler oldu.
Sıralamanın devamında Kırgızistan, Libya, Meksika, Almanya ve Mısır gibi ülkeler yer alıyor.
“Yeni Pazarlara Ulaşma Hedefindeyiz”
Raporu değerlendiren Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, sektörün büyüme içinde olduğuna dikkat çekti.
“Türk mücevher sektörünün katma değerini artırmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” diyen Yakın, sektörün yeni pazarlara ulaşması ve daha da güçlenmesi adına girişimlerine devam ettiklerini dile getirdi.