Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Türk Borsası Kafasını Kaldırabilecek mi, TCMB’nin Döviz Hamlesi Ne İşe Yaradı?

Borsa İstanbul kazananlar tarafına geçebilecek mi? Doların Türk lirası bağında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası hamlesi düşüş getirdi.
Türk Borsası Kafasını Kaldırabilecek mi, TCMB’nin Döviz Hamlesi Ne İşe Yaradı?
Yorum

Küresel piyasalarda bozulma sinyalleri veren risk iştahında toparlanmalar gözleniyor. Dünkü performanslarda pazarda momentum soğuması mı yoksa gerçekten olumsuz ekonomik verliler kaynağında iştahta bozulma mı olup olmadığını anlamak için biraz daha izlememiz gerekebilir demiştim. Şu an baktığımızda momentum soğuması kanadında ağırlaşan bir tablo gözlemliyoruz. ABD tarafında haftanın ikinci gününe pozitif girilmişti ve 26 Mart Salı günü son işlemlerde derinleşen olumlu tabloyu kaydettik.

Wall Street sokaklarında Dow Jones %0.55, Nasdaq %0.71 ve S&P 500 %0.72 prim yaptı. Avrupa’da İngiltere FTSE 100 endeksi %0.26, Almanya DAX %0.64 ve Fransa CAC 40 %0.89 genişledi. Asya tarafına geldiğimizde dünkü tablonun tersi gözükmekte. Nikkei 225 %0.23, KOSPI %0.15 değer kaybederken, Şanghay Bileşiği (SSEC) %0.63 primlendi. 

Piyasalarda neler oluyor? Piyasalarda yükselişin bir dizi oluşturması, ABD ve Çin ile Brexit ile öne çıkan İngiltere ve Avrupa taraflı belirsizlikler kaynağında ciddi bir bozulma beklentisini artırmıştı. Yani yatırımcı yükselişte bir bozulma bekliyordu ve bunun gerekçesini küresel ekonomilerin politik gündemleri başlığında değerlendiriyordu. Beklenen oldu mu? Beklenen kısmen gerçekleşti ve küresel risk iştahında bozulmadan ziyade momentum soğuması şeklinde yorumlanacak hareket görece gerçekleşmiş oldu.

Türk Varlıkları ve Borsa İstanbul

Turk Varlik Ve Borsa Istanbul Ne OlduBorsa İstanbul hafta ortasına pozitif bir giriş gerçekleştirmeyi başardı. BIST 100 endeksi 26 Mart işlemlerinde %1.96 değer kaybederek 97,379 puana gerilemişti. Kayıplar ele alınırsa an itibarıyla gerçekleşen hareketteki %0.30’luk genişleme pek de anlamlı durmuyor ancak küresel risk iştahının Türk varlıklarında da etkisi görülmekte. Rötarlı gelişme olabilirdi. Hafta negatif gün sonları ile kapanabilirdi. Hala da öyle olabilir ancak bugünkü primli açılış da iyi geldi. 

98,250 puan seviyesini Borsa İstanbul 100 endeksinde denge noktası olarak kabul edebiliriz. Günlük bazlı bu dengenin altındaki performans bize 96,260 desteğini ve 95,150 desteğini işaret edebilir yukarıda ise 99,370 bir direnç olarak okunabilecektir. Ancak kazanımın sertleşmesi halinde 100 bin psikolojik sınırı sert bir şekilde kırılabilir ve 101,350 seviyesi yine olası bir direnç vazifesi üstlenebilir.

Güncel dolar kurunu takip etmek için tıklayınız!

BIST Bankalar ve Sınai endeksleri sırası ile (sırası ile XBANK ve XUSIN) %0.70 ve %0.44 değerlenme gösteriyor. Endekslerin teknik taraflarına bakarsak BIST Bankalar 128,027 puana erişmiş durumda. Geçtiğimiz haftalarda 135 bin seviyelerinin üzerindeki performansı kolladığımız endekste 128,332 puanda karşımıza çıkan 100 günlük hareketli ortalama olası bir direnç olabilir. Üzerindeki performans senaryosunda ise 50 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 133,211 puan gözetilebilir. 50 günlük hareketli ortalama üzerindeki performans bizlere 135K seviyesinin üzerini düşündürebilir ve psikoloji tarafına rahatlama getirebilir.

Türk Lirası Ayaklandı!

Turk Lirasi Ayaklandi Tcmb Hamlesi Ise YaradiTürk Lirası tarafında ciddi bir değerlenme gözlendi. Hatta değerlenme en yüksek kazanım gösteren para birimi statüsünü bile eline almış olabilir. Keza 5,62 TL altında 5,54 TL ve onun da altında 5,47 TL seviyelerini kolladığımız USD/TRY’de 5,30 seviyeleri bugünkü hareket marjının dip seviyelerinde gözlenmişti. An itibarıyla 5,40 TL bölgesinden ticarete giren döviz kurunda beklenti düşüşün sürmesi şeklinde ağırlık kazanıyor.

TCMB tarafında da gerçekleşen müdahale ve Londra hamlesi düşüşün başlıca kaynakları. Swap! Son günlerde ekonomi ile alakası olan ya da olmayan birçok kişinin yakından duyduğu terim oldu. Anlamı bilinsin ya da bilinmesin duyan swap nedir yazdı araştırdı ve fikir sahibi oldu. Ülke ekonomisindeki dalgalanma ve gündemler halkı ekonomist olma yolunda emin adımlarla ilerletir oldu.

TCMB 25 Mart Pazartesi günü döviz karşılığı TL swap piyasası üzerinde “vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırının %10’dan %20’ye” çıkarıldığını açıklamıştı. Hamle buydu, işe yaradı! Merkez Bankası bankalara gönderdiği yazı ile “Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış işlem miktarları döviz ve efektif piyasalarda işlem limitlerinin %20’si ile sınırlandırılmıştır!” dedi. (Daha önce bu sınır %10 olarak uygulanmaktaydı.)

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu