Turizm sektörü, yüksek maliyetlerle satış fiyatları arasındaki makasın çok fazla daraldığına işaret etti. Sebebinin kurdaki yatay seyir olduğu, rakip ülkelerle olan rekabeti düşürdüğü öne sürüldü. Sektördeki temsilciler, enflasyon oranındaki kur artışının rekabetçiliği artıracak bir ortam oluşturacağını savundu.
Kurdaki mevcut istikrarın, ihracat gibi döviz kazandırıcı bir diğer sektör olan turizmi de etkilediği belirtildi. Sektör, rekabet piyasasında fiyat indirimi yapamadıkları için yüzde 5-10 arasında turist kaybı yaşanabileceğine işaret etti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy geçen hafta yaptığı açıklamada 2023 yılı turizm hedeflerinden söz etmişti. Ersoy, bu sene için 60 milyar turist ve 56 milyar dolar gelirin hedeflendiğini vurgulamıştı.
Yüksek Enflasyon Maliyetleri Satış Fiyatına Yaklaştırdı
Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, yüksek enflasyon sebebiyle sektördeki maliyetlerin satış fiyatına yaklaştığını aktardı.
Bülbüloğlu, “Kurda enflasyona yakın artış oranı bizler için çok daha iyi olacaktır.” diyerek görüş bildirdi. Türkiye’nin paket turlarda büyük bir hacme sahip olduğunu vurguladı. Bu alanda İspanya ile aynı konumda olduğunu da ekledi.
Küresel çapta her şey dahil sisteminin en ucuz olduğu ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden Bülbüloğlu, aradaki fiyat makasının daralmasının rekabeti zorlaştırdığının altını çizdi.
Dolar ve sterlinde yıllık artışın yüzde 30 civarında olduğu bilgisini veren Bülbüloğlu, ancak yıllık konaklama maliyetinin yüzde 300’ü bulduğunu söyledi. Enerji maliyetlerinin ve asgari ücret artışının maliyetleri satış fiyatına yaklaştırdığını iletti.
Türkiye İspanya’dan Pahalı Hale Geldi
Bloomberg HT’nin haberinde İngiltere Tüketiciler Derneği’nin, Travel- Supermarket.com’un en çok tercih edilen ilk yedi destinasyonun bir haftalık paket tur fiyatı karşılaştırması yer aldı.
Yapılan araştırmada İngiltere’de yaz sezonunda bir haftalık paket turların en ucuzunun İspanya’da olduğu belirtildi. İngilizler için Türkiye İspanya’dan daha pahalı hale geldi. Yunanistan ise daha ucuz bir konumda bulunuyor.
Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da konu hakkında açıklamalarda bulundu. İspanya’ya giden turistin Türkiye’den daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldığını, aradaki makasın azalması nedeniyle de rekabetçiliğin düştüğünü belirtti.
Türkiye’nin tek rakibinin İspanya olmadığını da paylaşan Onaran, rakiplerin Yunanistan, İtalya, Fransa gibi ülkeler olduğunu ekledi. Maliyetler sebebiyle acenteler ve otellerin indirim yapamadığını bunun yüzünden de aradaki fiyat makasının daralarak rekabetçilik oranını düşürdüğünü savundu.
Turizm Sektöründeki Başarı Turist Sayısı ile Ölçülmemeli
Bodrum Profesyonel Otelciler Derneği Onursal Başkanı Serdar Karcılıoğlu, Türkiye’nin otellerindeki ultra her şey dahil fiyatla İspanya’daki yarım pansiyon fiyatının kıyaslandığını belirtti.
Ancak bu kıyaslamanın İspanya’daki otelin kâr marjıyla Türkiye’deki otelin kar marjına bakılarak yapılması gerektiğine dikkat çekti. Karcılıoğlu, Türkiye’nin turizm sektörünün gelen turist sayısı ile ölçüldüğünü ifade ederek şöyle konuştu;
“Ülkeye gelen turist sayısını baz alıyor ve başarı sayıyoruz. Bu çok yanlış bir durum”
Karcıoğlu turizm sektöründe bakılması gerekenin turist sayısı olmadığını, gelir ve gecelik konaklamaya odaklanılması gerektiğini öne sürdü. Bu konuda iyileştirmeler yapıldığında sektörün sorunu kalmayacağını iletti.
Türkiye, 2022’nin 3. Çeyreğinde Turizm Gelirini Artırdı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz-Eylül dönemini kapsayan 2022’nin 3. çeyreğinde turizm geliri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 27,1 artarak 17 milyar 952 milyon 361 bin dolara çıkmıştı.
Bahsi geçen turizm gelirinin yüzde 14,3’ü yurt dışında ikamet eden vatandaşlardan elde edildiği bildirilmişti. Temmuz- Eylül 2022’de ziyaretçilerin kişisel harcamaları 12 milyar 562 milyon 557 bin dolar, paket tur harcamaları ise 5 milyar 389 milyon 804 bin dolar olmuştu.