Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Tüketici Kandırılıyor: Raftaki Fiyatla Ödenen Farklı

Tüketicinin, raftaki ve kasadaki fiyat arasında oluşan farklılıklar sebebiyle yaşadığı sorunla ilgili Tüketici Koruma Derneği'nden açıklama geldi. Detaylar haberin içerisinde;
Tüketici Kandırılıyor: Raftaki Fiyatla Ödenen Farklı
HABER GİRİŞ

Tüketicinin market alışverişinde yaşadığı mağduriyet Milliyet yazarı Fazilet Şenol tarafından kaleme alındı. Son dönemde tüketicilerin en sık dile getirdiği şikayetlere değinen Şenol, raf fiyatlarıyla ürün fiyatı arasında yaşanan uyuşmazlıktan bahsetti.

Rafta görünen ürün fiyatının kasada farklı çıkmasının ardından müşterilere durumun ‘Yanlışlıkla oldu’, ‘Sistemde bir hata var’ ya da ‘Haberimiz yok’ gibi gerekçelerle açıklandığına işaret edildi.

“Peki oluşan bu fiyat farkı bir hile mi yoksa yanlışlık mı? Tüketiciler, haklarını nasıl aramalı?” sorularına yanıtsa Tüketici Koruma Derneği Başkanı Aziz Koçal ve TÜKONFED Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü’den geldi.

Haksız Kazanç Söz Konusu

Söz konusu durumun gün içinde bir ürün fiyatının birkaç kez güncellenmesi nedeniyle yaşandığını düşünen Güllü, kasadaki fiyatın elektronik ortamda hemen değiştirildiğini ancak raftaki etiket fiyatının değiştirilmesinde bu kadar hızlı olunmadığını vurguladı.

Tüketici Koruma Derneği Başkanı Aziz Koçal ise konuya ilişkin değerlendirmede bulunarak, şu şekilde konuştu;

GCM Yatırım Banner

“Günümüzde artık günlük olarak raf fiyatları değişir hale geldi. Sonuçta markete üç günde bir yeni ürünler gelmiyor. Çeşitli bahaneler öne sürülerek bu hemen raftaki gıda ürünlerine yansıtılıyor. Burada bir fırsatçılık var. Haksız kazanç söz konusu.”

Söz konusu durumun ticari ahlakın tam olarak oturmamış olmasından kaynaklandığını öne süren Koçal, market zincirlerinin bu gibi durumlara “Sattığım fiyatın yerine yeni ürün koyamıyorum.” cümlesini gerekçe sunduğunu kaydetti.

Yasal Mevzuat Tüketicinin Lehine

Fiyat artışı olduğu gün hemen ürünlerin satışının kısıtlandığına dikkat çeken Koçal, bu gibi durumlarda etiket raf fiyatı ile kasa fiyatı arasında farklılıklar göründüğünü ekledi.

Tüketici ürünü alırken aldığı ürünün raf ve kasa fiyatlarını kontrol etmesi gerektiği konusunda uyaran Güllü, konunun yasal boyutu hakkında şu şekilde konuştu;

“Yasal mevzuat da tüketicinin lehine. 6502 sayılı kanunun 52. maddesi 4. fıkrasında fiyat etiketi düzenlenmiş. Burada kasa fiyatı ile etiket fiyatı arasında bir fiyat farkı olduğu zaman tüketicinin lehine olan fiyat uygulanır. Eğer etiket fiyatı daha ucuzsa etiket fiyatı kasa fiyatı daha uygunsa kasa fiyatı uygulanır.”

Tüketici Duyarlı Olmalı!

Bu durumda tüketicinin fiş ile birlikte fiyat etiketinin görselini alması gerektiğini söyleyen Güllü, aradaki farkla ilgili tüketici hakem heyetlerine e-devlet üzerinden ya da kaymakamlıklara giderek ücretsiz bir şekilde başvuruda bulunabileceğini belirtti.

Güllü, “Tüketici e-devletten bilgi sistemi üzerinden başvurusunu yapıp aradaki farkı talep edebilir. Bunun yanında yine Ticaret Bakanlığı’na bu konuda şikâyette bulunabilirler.” diyerek bilgi verdi.

Alo 175 tüketici hattından da şikayette bulunulabileceğini dile getiren Güllü, şikayetin üzerine kamu otoritesi ve denetim elemanlarının gelerek firma ve her ürünüyle ilgili tespit yapıp gerekirse idari ceza keseceğine işaret etti.

Ayrıca 2023 yılında her bir etiketteki her bir işlem için 1371 TL idari para cezası uygulanacağını anımsatan Güllü, tüketiciyi duyarlı olmaları için çağrıda bulundu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.