Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğiyle hazırlanan Aralık ayına ilişkin tüketici güven endeksi rakamları açıklandı. Kasım’da 59,6 olan endeks, Aralık ayında bir önceki aya göre %2,3 azalarak 58,2 olarak gerçekleşti.
TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre hanenin maddi durum beklentisi endeksi 75,3 oldu.Türkiye’nin son aylarda içerisinde bulunduğu zor koşullar vatandaşın ekonominin düzeleceğine ve önümüzdeki günlerde daha refah olacağına dair beklentilerin azalmasına sebep oldu. Tüketicinin güvenindeki bu azalma Aralık rakamlarına yansıdı. Kasım ayında 59,6 olan tüketici güven endeksi, Aralık’ta %2,3 düşüşle 58,2 olarak gerçekleşti. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi Kasım ayında 77,5 iken Aralık’ta %2,9 oranında azalarak 75,3 oldu.
Gelecek 12 aylık döneme ilişkin yani genel ekonomik durum beklentisi endeksi bir önceki ayın verileri ile karşılaştırıldığında %1,7 azalarak 76’ya indi. Gelecek bir yıl içerisindeki işsiz sayısı beklenti endeksi Kasım ayında 63,4 olurken, Aralık’ta %3,9 oranında düşüş kaydederek 60,9 oldu.
Gelelim tasarruf etme ihtimaline. Asgari ücretin 1603 TL olduğu ve enflasyonun halen %21 seviyesinde seyrettiği bir dönemde elbette ki tasarruf etmek bir hayli zor. Ancak hükümetin enflasyonla mücadele programı kapsamında yaptığı çağrılar, diğer yandan ekonomistlerin 2019 yılında biraz sıkıntıların yaşanacağına dair yorumları insanların harcamaları üzerinde etken oldu. Kendini garantiye almak ve olası zor koşullarda sıkıntıya düşmek istemeyen kişilerin yaptığı tasarruflar, endeksin artmasını sağladı. Kasım ayında 20,1 olan tasarruf etme ihtimali endeksi, Aralık’ta %2,4 oranında artarak 20,6’ya yükseldi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.