Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Tüketici Dernekleri Uyardı: EFT ve Havalede Bunlara Dikkat!

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Kılıç, Havale-EFT yoluyla para gönderirken vatandaşların dikkat etmesi gereken noktalara değindi.
Tüketici Dernekleri Uyardı: EFT ve Havalede Bunlara Dikkat!
HABER GİRİŞ

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, bankacılık sisteminde yaygın olarak kullanılan EFT veya havale yoluyla para gönderimine ilişkin uyarıda bulundu. Kılıç, havale veya EFT’nin ödemelerin yapıldığının kanıtı olduğunu belirterek, “Açıklama kısmına önem verilmezse, herhangi bir uyuşmazlık ve konunun yargıya taşınması durumunda tüketicileri sorun yaşayabilir.” ifadelerini kullandı.

Kılıç, bankacılık sistemi üzerinden yapılan para transferlerinde yaşanabilecek sorunlara ilişkin değerlendirmesinde, mobil bankacılığın yaygınlaşmasıyla havale ve EFT işlem sayılarında ciddi artışlar yaşandığına dikkat çekti.

Türkiye Bankalar Birliğinin verilerine göre 2023’te günde ortalama 12 milyon EFT, 10 milyon da havale işlemi gerçekleştirildiğini söyledi.

Tüketiciler havale/EFT yapmadan önce, alıcının IBAN numarasını ve adını doğru yazdığını kontrol etmesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, yapılacak olası yanlışlıklar nedeniyle IBAN’a yapılan havale tutarının geri alınamama riski olduğunu belirtti.

Havale-EFT yoluyla para gönderirken, açıklama kısmına alıcının kim olduğu ve işlemin ne için yapıldığına ilişkin detaylı bilgi yazılması gerektiğini, bankacılık işlemleri sırasında doğru yazılmayan bilgilerin tüketicilerin başını ağrıtabileceğini söyledi.

GCM Yatırım Banner

Kira ödemesi ve internet üzerinden alışveriş gibi durumlarda açıklama kısmının önem taşıdığına ve bu bölümün uyuşmazlıklarda delil niteliğinde olduğuna dikkati çeken Kılıç, internet üzerinden yapılan alışverişlerde dekontlardaki açıklamaların resmi belge niteliğinde olduğunun altını çizdi.

Tüketicilerin bu alanda yaşadığı bir diğer sorunun da ek hesaplarla ilgili olduğunu ifade eden Kılıç, ek hesap limitini artırmak isteyen tüketicilerin hayat sigortası zorunluluğu ile karşı karşıya kaldığını belirtti.

Bunun tüketici haklarına aykırı olduğunu ve yasal olmadığını belirten Kılıç, “Bankalar, ek hesap limiti artışı için sigorta gibi ek ürünlere başvurmayı zorunlu kılamaz. Yasada bu açıkça yazılıdır.” diye konuştu. Bu durumla karşılaşan tüketicilerin öncelikle müşteri hizmetlerine başvurması gerektiğini sözlerine ekledi. (AA)

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın