Hani bazen eliniz kolunuz kalkmaz, bu hayat mücadelesinden ölesiye yorulduğunuzu hissedersiniz ya… Bütün işler ters gider, parasal konularda sıkıntılar yaşar, sevdiklerinizle tartışır, ailevi sorunlar yüzünden boğulacak gibi olursunuz. İşte bu gibi durumlarda kafanızı kuma gömüp uzunca bir süre orada kalmak istersiniz. Üstelik yalnızca işler rayından çıktığı zaman da değil! Bazen hayatınızdaki her şey yolunda gitse de görünürde hiçbir sorununuz olmasa da kendinizi tükenmiş hissedersiniz. Evet, bu dediğim durumlar hemen hepimize tanıdık geliyor olmalı. Yani hepimiz zaman zaman zor durumlar içine düşebilir ve kendimize olan inancı kaybedebiliriz. Ki bu gayet olağan bir durumdur. Ama buradaki asıl sorun, zor durumlar içine düşmek değil, o zor durumların içinden nasıl çıkacağını bilememektir.
Bazıları zor durumlardan yakasını kolayca kurtarabilirken, bazılarıysa bu durumda ne yazık ki pek o kadar başarılı olamamaktadır. Kimileri karşısına çıkan zorluklarla nasıl başa çıkacağını bilir, kimileri ise küçük bir çocuk gibi mızmızlanmaktan başka bir şey yapmaz. Başarılı insanlar ile başarısızlar arasındaki en büyük farklardan bir tanesi de bu dediğim durumdur. Çünkü mantıklı düşünebilen ve hiç yenilmiyormuş gibi görünen başarılı kişiler kendi kendine motive olmanın önemini anlamışlardır. Onlar da bazen bitmiş tükenmiş hissetmekte, ancak yenilgiye teslim olmayarak toparlanmaları gerektiğini bilmektedirler. Peki, kötü durumlardan kısa sürede kurtulan bu insanlar tam olarak ne yapıyor, biliyor musunuz?
İlginizi Çekebilir:
İş Hayatında Tükenmişlik Sendromu
Aslına bakarsanız sizden farklı olarak onlar sadece birkaç küçük alışkanlığa sahipler. Yani sanmayın ki onların hiç kırılmayan bir kalpleri ya da hiç zedelenmeyen bir özgüvenleri var. Onlar da dönem dönem tükeniyor, omuzlarını düşürüyor; ama kısa süre içinde yenilenerek tekrardan gardlarını alıyorlar. İşte bu küçük yenilenme molalarında bazı basit tekniklerle kendilerini motive ediyorlar. Bu teknikleri merak edenler için aşağıdaki listeyi hazırlamak istedim.
Neden Çöküşte Olduğunuzu Düşünün!
Tamam, kendinizi tükenmiş hissediyorsunuz; ama bunun nedeni ne? Sakın ha; “öylesine” ya da “nedeni yok” demeyin. Çünkü mutlaka bir sebebi vardır. Belki siz göremiyorsunuzdur, ama enerjinizi çekip bitiren bir ruh emiciniz kesinlikle vardır. Bu noktada size birkaç küçük örnek vereyim. Mesela, belki yapmak istemediğiniz bir işi yapmak zorunda olduğunuz için kendinizi yorgun hissediyorsunuzdur. Belki yetersiz uyku, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik yüzünden bu haldesinizdir. Belki sınırlarınızın dışına çıkmak üzeresinizdir ve öz güven yetersizliğiniz yüzünden bundan deli gibi korkuyorsunuzdur. Çok zor bir görevin tam ortasındasınızdır. Anlayacağınız küçük de olsa büyük de olsa içinde bulunduğunuz durumun mutlaka bir nedeni vardır. Öncelikle bu nedeni bulmalı, çözümüzü ona göre üretmelisiniz.
Çözüm Odaklı Düşünmeye Çalışın!
Size kafanızı kuma gömme isteği veren sorununuzu bulduktan sonra, bunun üstesinden gelmek için çözüm üretmeye başlayın. Örneğin; yaklaşan ve sizin için önemli olan bir sınav, sunum ya da proje yüzünden böylesiniz. O zaman en kötüsünü düşünün. Yani ne olacak, başarısız olma durumunuzda diyorum en fazla ne olabilir? Belki en kötü sonucu düşünmenin size iyi gelmeyeceğini düşünüyor olabilirsiniz. Ama emin olun, öyle olmayacak. Bu şekilde başarılı olacağınıza inanmaya devam edecek, ama olası bir başarısızlık karşısında da yaşanacak şeyleri bildiğiniz için kendinizi daha iyi hissetmiş olacaksınız. Sonuçta probleminiz her ne ise ona uygun çözümler bulmayı denemeli, sorunlarınızı hiçbir zaman odak noktanız yapmamalısınız.
Motive Edici Kaynaklardan Yardım Alın!
Yaşanmış hikayelerden uyarlanmış filmler izleyin ya da başarılı isimlerin hayat hikayelerini okuyun. Şu anda içinde bulunduğunuz durumdan çok daha kötülerinin içinden çıkmayı başarmış insanların yaşadıklarını öğrenin. Ancak bunları öğrenmekle kalmayıp kendinize ders çıkartın. Tarihe adını yazdırmış insanların beğendiğiniz sözlerini ezberleyin ve bunları her gün kendinize söyleyin. Emin olun o insanlar bunları laf olsun diye değil, gerçekten inandıkları için söylemişlerdir. Siz de inanın ve elinizde olan imkanlarla ne kadar çok şey başarabileceğinizi hem kendinize hem de başkalarına gösterin.
Size Destek Verebilecek Biriyle Konuşun!
Bu en yakın arkadaşınız, sevgiliniz, eşiniz ya da herhangi başka biri olabilir. Yeter ki size güç verebilecek nitelikte olsun. Duygularınızı anlayıp size yardım edebilecek, yeteneklerinizin farkında olup size yol gösterebilecek birini belirleyin. Kendinizi tükenmiş hissettiğinizde ondan yardım isteyin. Neden böyle hissettiğinizi, ne yapmanız gerektiğini; ama gerçekte ne yaptığınızı her şeyi tek tek anlatın. Sadece anlatmanın bile üzerinizdeki yükü hafifleteceğinden emin olabilirsiniz. Kaldı ki paylaşmak için doğru kişiyi seçtiyseniz, o sizi içine düştüğünüz durumdan çekip çıkarmayı bilecek ve mücadeleye devam etmenizi kolaylaştıracaktır.
Geçmişinizi ve Düşlediğiniz Geleceği Yazın!
Evet, omuzlarınız düştüğünde bunu yapmalısınız. Elinize kalemi kağıdı almalı ve yazmaya başlamalısınız. Öncelikle geçmişteki başarılarınızı düşünmeli, şimdiye kadar ne kadar zor durumlardan çıktığınızı bundan sonra da pekala çıkabileceğinizi kendinize göstermelisiniz. Daha sonra, gelecekte yapmak istediklerinizi ve düşlediğiniz yaşamı en ince ayrıntısına varana kadar yazmalısınız. Bu güzel hayata kavuşmanın, şu anda içinde bulunduğunuz tükenmişlik duygusundan bir an önce kurtulmanıza bağlı olduğunu anlamalı ve bu amaç doğrultusunda gücünüzü toparlamak için kendinizi zorlamalısınız. Bu önerinin ne kadar işe yarayacağını görmek için sadece bir kez deneyin. Sonuçlardan memnun kalacağınıza bahse bile girebilirim.
Yukarıdaki önerilerin ne kadarını uygularsınız bilemiyorum; ama kendinizi motive etmeyi öğrenmezseniz, hayat boyu başarısızlığı kabul etmişsiniz demektir. Çünkü ne etrafınızda sizi sürekli itekleyen birileri olacak ne de insanlar sizin mutsuzluğunuzu umursayacaktır. Kaldı ki dünyanın sizi kayda değer görmesi için, önce sizin kendinize değer vermeyi öğrenmeniz gerekmektedir. Bu nedenle yerinizde olsam yukarıdaki basit önerileri gerçekten anlayarak hayatıma uyarlardım.