Yatırımcıların belirli bir yatırım aracının enflasyonun etkisi dikkate alındığında sağladığı kazancın belli olduğu finansal araçların reel getiri oranları raporu açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün yayımladığı Ocak 2024 raporuna göre aylık en yüksek reel getiriyi yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 0,35 ile külçe altın sağladı.
TÜİK’in Ocak verilerine göre külçe altın tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 2,06 oranında kaybettirdi. Yatırımcıya Ocak ayında TÜFE ile indirgendiğinde hiçbir yatırım aracının kazandırmadığı kaydedildi.
Geçen ay açıklanan verilerde yatırımcıya Aralık ayında en yüksel reel getiriyi TÜFE ve Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) sağlamıştı.
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırım araçlarından BIST 100 endeksi yüzde 0,58, dolar yüzde 0,71, euro yüzde 0,78, mevduat faizi (brüt) yüzde 1,51 ve DİBS yüzde 4,76 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
TÜFE ile indirgendiğinde ise BIST 100 endeksi yüzde 2,96, doları yüzde 3,09, euro yüzde 3,16, mevduat faizi (brüt) yüzde 3,87 ve DİBS yüzde 7,05 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
Külçe Altın 3 Aylık Dönemde En Çok Kazandıran Yatırım Aracı Oldu
Üç aylık değerlendirmede ise külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,23, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2,37 oranında kazandırarak yatırımcısına en yüksek getiriyi sağladı.
Aynı dönemde BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,14, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 12,30 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
TÜİK’in altı aylık değerlendirmesine göre ise BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,76 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağladı. TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8,26 oranında kaybettirdi.
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 22,25, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6,93 ile yatırımcısına en yüksek reel getiri sağladı.