Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TÜİK Nisan Bilançosunu Açıkladı: Yatırımcıya En Çok Altın Kazandırdı!

TÜİK, finansal yatırım araçlarının nisan ayındaki reel getiri oranlarını paylaştı. Yılın dördüncü ayında yatırımcıların yüzünü en çok sarı metal güldürdü.
TÜİK Nisan Bilançosunu Açıkladı: Yatırımcıya En Çok Altın Kazandırdı!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan 2023 dönemine ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerin yatırım araçları üzerinde gösterdiği yıkıcı etkinin izleri silinmeye başladı. Yılın dördüncü ayında yatırımcılara en çok kazandıran yatırım araçları arasında altın ön plana çıktı.

TÜİK verilerine göre yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde nisanda aylık en yüksek reel getiri yüzde 8,83 ile külçe altında oldu.

Külçe altının tüketici fiyat endeksi (TÜFE) baz alındığında yatırımcılara sağladığı kazanç yüzde 7,15 oranında kayda geçti.

Yİ-ÜFE baz alındığında diğer yatırım araçları arasında yüzde 3,34 ile euro, yüzde 0,92 ile Amerikan doları, yüzde 0,65 ile mevduat faizi (brüt) reel getiri sağladı.

TÜFE baz alındığında euro yüzde 1,75 oranında reel getiri sağladı. Amerikan doları ise yüzde 0,63, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,90 kayıp yaşattı.

GCM Yatırım Banner

Külçe Altın Yıllık Değerde Kaybettirdi

Yıllık değerlendirmede Yİ-ÜFE baz alındığında; külçe altın yüzde 7,26, euro yüzde 12,45, Amerikan doları yüzde 13,57 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 23,66 oranlarında yatırımcısına kayıp yaşattı.

TÜFE baz alındığında; külçe altın yüzde 1,82, euro yüzde 7,31, Amerikan doları yüzde 8,50 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 19,18 oranlarında kayıplar getirdi.

Borsa Yatırımcısını Nisan Ayında Üzse de Yıldızı Parlak Kaldı

Seçim takviminde geri sayımın başlamasıyla kırmızı mumlar gören Borsa İstanbul (BİST), nisanda en çok kaybettirenler arasında başı çekti.

TÜİK verilerine göre yılın dördüncü ayında BIST 100 endeksi yüzde 4,15 düştü. Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) ise yatırımcısına yüzde 8,99 oranında kaybettirdi.

TÜFE baz alındığında BIST 100 endeksi yüzde 5,63 ve DİBS yüzde 10,39 oranlarında kayıplar yaşattı.

Finansal yatırım araçlarının yıllık getiri oranları değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE baz alındığında yüzde 34,32, TÜFE baz alındığında ise yüzde 42,20 oranlarında en yüksek reel getiri sağladı.

Yıllık değerlendirmede DİBS, Yİ-ÜFE baz alındığında yüzde 11,95, TÜFE baz alındığında yüzde 6,78 kayıp yaşattı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın