Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2018 yılına ilişkin “Kazanç Yapısı Araştırması”nın sonuçları açıklandı. Buna göre 2018’de yıllık ortalama brüt kazanç 49 bin 001 TL seviyesinde belirlendi. Ölçülen bu tutar cinsiyetlere göre farklılık gösterdi ve erkekler için 50 bin 297 TL olurken, kadınlar için ise 46 bin 208 TL olarak tahmin edildi.
Açıklanan bu sonuçlardan, Türkiye’de hem kadın hem de erkek ücretli çalışanların elde ettiği kazançların çoğunlukla eğitim durumu ile doğru orantılı biçimde arttığı sonucuna ulaşıldı.
Yüksekokul ve üzerinden mezun olanların yıllık ortalama brüt kazançları incelendiğinde, erkeklerde 78 bin 041 TL ve kadınlarda 62 bin 051 TL’lik tutar tespit edildi. Türkiye’de belirli bir ücret karşılığında bir yerde çalışanların brüt kazançları eğitim düzeyinin yanı sıra ekonomik faaliyet kolu ayrımı bazında da incelendi.
Buna göre, 100 bin 467 TL ile en yüksek yıllık ortalama brüt kazanca “bilgi ve iletişim” ekonomik faaliyet dalı sahip oldu. Bunun hemen ardından “finans ve sigorta faaliyetleri” sektörü 95 bin 314 TL ile ikinci sırada yer aldı. “Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyeti” sektörü ise yıllık 35 bin 172 TL ile ortalama brüt kazancı en düşük olan sektör olarak belirlendi. 38 bin 080 TL ile “idari ve destek hizmet faaliyetleri” sektörü hemen ardından gelerek kazancı en düşükler arasındaki yerini aldı.
Araştırmanın sonuçları meslek gruplarına (ISCO 08) ayrımı baz alınarak da değerlendirildi. Buna göre, “yöneticiler” en yüksek yıllık ortalama kazanç elde etmesiyle öne çıktı.Yıllık 121 bin 529 TL ortalama brüt kazanca sahip olan yöneticileri, 70 bin 853 TL ile “profesyonel meslek mensupları” takip etti. “Nitelik gerektirmeyen meslekler”, yıllık 32 bin 333 TL’lik ortalama brüt kazanç ile en düşük tutara işaret etti. Öte yandan kazançlarda cinsiyetten kaynaklı ücret farkları incelendiğinde, tüm eğitim düzeylerinde ve toplam düzeyde erkek ücretlerinin lehine oldu.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.