
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’yı Pazartesi günü ABD Başkanı Donald Trump ile Washington’da yapacağı görüşmeleri baltalamayı amaçlayan sinsi saldırılarla Ukraynalı sivilleri hedef almakla suçladı.
Ukrayna’daki yetkililer, kuzeydeki Harkiv kentinde bir konut kompleksine düzenlenen insansız hava aracı saldırısında, biri 1 yaşında kız çocuğu olmak üzere en az 7 kişinin öldüğünü açıkladı. Güneydoğu’daki Zaporijya kentine yapılan saldırılarda ise üç kişi yaşamını yitirdi.
Zelenskiy X hesabından, “Bu gösterişli ve sinsi bir Rus saldırısıydı. Rus savaş makinesi her şeye rağmen hayatları yok etmeye devam ediyor. Putin, Ukrayna ve Avrupa üzerindeki baskıyı sürdürmek ve diplomatik çabaları küçük düşürmek için gösterişli öldürmeler gerçekleştirecek,” dedi.
Analistlere göre savaş, iki tarafta da bir milyondan fazla insanın ölümüne neden oldu veya yaraladı. Bunların arasında binlerce Ukraynalı sivil de bulunurken, Kiev ve müttefikleri, Trump’ın Moskova lehine bir anlaşmaya zorlayabileceğinden endişe ediyor.
Beyaz Saray, Trump’ın önce Zelenskiy ile ardından Britanya, Almanya, Fransa, İtalya, Finlandiya, Avrupa Birliği ve NATO liderleriyle görüşeceğini duyurdu. Avrupa liderleri, Ukrayna ile dayanışma göstermek ve savaş sonrası anlaşmada güçlü güvenlik garantileri talep etmek için Washington’a uçuyor.
Savaşı bitirme yükü Zelenskiy’e yüklendi
Trump’ın ekibi ise Pazar günü yaptığı açıklamada, her iki tarafın da tavizler vermesi gerektiğini vurguladı. Ancak Trump, Rusya’nın 2022’deki tam ölçekli işgaliyle başlayan savaşı bitirme yükünü Zelenskiy’nin omuzlarına yükledi.
Görüşme öncesinde yaptığı sosyal medya paylaşımında, Ukrayna’nın 2014’te Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’ı geri alma hayalinden ve NATO’ya katılma isteğinden vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Bu, Zelenskiy’e büyük baskı yapacağının işareti olarak yorumlandı.
Trump, Zelenskiy için “Rusya ile savaşı isterse hemen bitirebilir ya da savaşmaya devam edebilir,” dedi.
Beyaz Saray, Trump’ın Zelenskiy ile TSİ 20:15 sularında Oval Ofis’te görüşeceğini açıklarken, ardından tüm Avrupa liderleriyle TSİ 22:00’de Doğu Odası’nda görüşeceğini bildirdi.
Ukrayna lideri, Şubat ayında Trump’la yaptığı gergin Oval Ofis görüşmesinin tekrarını önlemek istediğini belirterek, Pazar günü Washington’a varışında davet için Trump’a minnettar olduğunu söyledi.