
ABD Yönetimi, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı sonlandırma konusunda “ciddi bir taahhütte bulunmaması” gerekçesiyle ülkenin en büyük iki petrol şirketi Rosneft ve Lukoil’e yaptırım uyguladı.
Bu hamlenin ardından çarşamba akşamı petrol fiyatları yaklaşık yüzde 3 oranında yükseldi. Brent petrolün varili 64 dolara, ham petrol ise 60 dolara ulaştı.

Hazine Bakanı Scott Bessent, “Şimdi öldürmeyi durdurma ve derhal ateşkes zamanı” diyerek yaptırımları duyurdu. Beyaz Saray’dan bir yetkili, bu yaptırımların, Trump ile Rus lider Putin’in Budapeşte’de yapılması planlanan ancak gerçekleşmeyen görüşmesiyle bağlantılı olduğunu belirtti.
Trump ayrıca, Rus petrolünün en büyük alıcılarından biri olan Hindistan’ı da bu alımları durdurması için baskı altına almaya çalışıyor. Uzmanlar, yeni yaptırımların Kremlin’in Ukrayna’daki savaşını finanse etme kapasitesine darbe vuracağını ifade ediyor.