ABD Başkanı Donald Trump, Yüksek Mahkeme’nin mevcut tarifelerin önemli bir bölümünü geçersiz saymasının ardından, tüm ülkelerden yapılan ithalata uygulanan geçici tarifeyi yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkaracağını açıkladı.
kolayca yatırım yapın
Yeni tarifelerin, daha önce test edilmemiş farklı bir yasal düzenlemeye dayandırıldığı bildirildi.
ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer ise Washington ile ticaret anlaşması bulunan ülkelerin mahkeme kararına rağmen anlaşmalardan çekilmeyi planladığına dair bir sinyal olmadığını söyledi.
Çin Ticaret Bakanlığı, kararı kapsamlı şekilde değerlendirdiklerini belirterek ABD’yi tek taraflı tarifeleri kaldırmaya çağırdı. Açıklamada, bu önlemlerin uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğu ve hiçbir tarafın çıkarına hizmet etmediği vurgulandı.
Avrupa Komisyonu, ABD’nin geçen yıl varılan ticaret anlaşmasının şartlarına bağlı kalması gerektiğini ifade ederken, mevcut belirsizliğin “adil ve dengeli” ticaret ortamını zedelediğini belirtti.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ise ABD ticaret politikasındaki dalgalanmaların iş dünyası açısından yeni riskler yaratabileceğini söyledi.
Lagarde, şirketlerin öngörülebilirlik istediğini ve yeni tarifelerin hukuki açıdan netleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Öte yandan İsviçre Ekonomik İşler Devlet Sekteterliği Başkanı Helene Budliger Artieda, ABD tarifelerinin kalıcı hale gelme ihtimaline dikkat çekerek ülkelerin bu duruma uyum sağlaması gerekebileceğini belirtti.
Artieda, Washington yönetiminin ticaret açığını azaltma ve üretimi ülkeye geri çekme hedeflerinde kararlı olduğunu ifade etti.