Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Trump’ın tarife muafiyeti Hindistan’a fırsat mı risk mi?

Trump’ın gıda ürünlerinde tarife muafiyeti kararı, Hindistan’ın ihracatını destekleyebilir ancak rekabet ve maliyet baskısı kazanımları sınırlıyor.
Trump’ın tarife muafiyeti Hindistan’a fırsat mı risk mi?
HABER GİRİŞ

ABD Başkanı Donald Trump’ın yüzlerce gıda ürününü karşılıklı gümrük vergilerinden muaf tutma kararı, bazı analistlere göre son dönemde daralan talebi canlandırabilir. Trump, artan gıda fiyatlarına yönelik tüketici baskısının yükselmesi üzerine sığır eti de dahil 200’den fazla ürün için gümrük vergilerini Cuma günü kaldırdı.

Karar, yüzde 15–20 seviyesindeki vergilerle karşı karşıya kalan AB ve Vietnamlı tedarikçiler için rahatlama yaratırken, çay, kahve, baharat ve kaju fıstığı gibi ürünlerde faaliyet gösteren Hint ihracatçıları, Ağustos sonunda uygulanan cezai vergi artışlarının ardından daha sert etkilendi.

Trump yönetimi, Hindistan’ın Rus petrol alımlarına karşılık bazı Hint mallarındaki vergileri yüzde 50’ye kadar çıkarmıştı.

Hindistan İhracat Örgütleri Federasyonu (FIEO) Genel Müdürü Ajay Sahai, yeni muafiyetlerin 2,5–3 milyar dolar arasında bir ihracatı kapsayacağını belirterek bunun geniş ticaret görüşmelerine yönelik olumlu bir adım olduğunu söyledi. Sahai’ye göre düzenleme, özellikle katma değerli ve premium ürünler için fırsat yaratıyor.

Hindistanlı ticaret yetkilileri de muafiyetlerin, bu yıl artan tarifeler sebebiyle baskı altında kalan ABD-Hindistan ticaret ilişkileri için “pozitif bir sinyal” olduğunu vurguluyor.

Vergi artışlarının ardından Hindistan’ın ABD’ye ihracatı yıllık yüzde 12 düşerek 5,43 milyar dolara gerilemişti.

Ülkenin ABD’ye yaptığı 87 milyar dolarlık toplam ihracatın 5,7 milyar dolarını oluşturan tarım ürünleri de gerilemeden en çok etkilenen segmentler arasındaydı.

İsmi açıklanmayan üst düzey bir yetkili, kararın “Hintli çiftçilere ve çay, kahve, kaju, meyve-sebze ihracatçılarına doğrudan katkı sağlayacağını” belirtti.

Bununla birlikte, Küresel Ticaret Araştırma Girişimi’nin kurucusu Ajay Srivastava, Hindistan’ın ABD’ye ihracat kompozisyonu nedeniyle kazanımların sınırlı olacağını ifade etti.

Srivastava’ya göre Hindistan bazı baharat ve niş ürünlerde avantaj sağlayabilir; ancak domates, turunçgil, muz gibi muaf tutulan temel ürünlerde güçlü bir pazar payına sahip değil.

Srivastava ayrıca Hindistan’ın muafiyetlerinin yüzde 25 karşılıklı tarife grubundan mı yoksa yüzde 50 tarifelerden mi uygulanacağının henüz netleşmediğine dikkat çekti.

Öte yandan ihracatçılar, yüksek navlun maliyetleri, Vietnam ve Endonezya’dan gelen rekabet ve ABD’nin daha sıkı kalite standartlarının potansiyel kazanımları sınırlayabileceği uyarısında bulundu.

Bir ihracatçı, “Tarife indirimi önemli ama pazarın toparlanması, lojistik maliyetlere ve fiyat rekabetine bağlı olacak” dedi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/3Ç Kar/Zarar 45.67% / 54.33%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.