
ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı sürdükçe tarafların tansiyonunu artıracak yeni iddialar gelmeye devam ediyor. Son gelişmelere göre, ABD hükümeti Çinli şirketleri ABD borsalarından çıkarma fikrini değerlendiriyor.
Yakın zamanda ABD’li şirketlerin Çin’den ayrılmasını isteyen Trump, bu kez Çinli firmaları ülke borsasından çıkararak yatırım kısıtlamaya yöneldi. Amerikan medyası tarafından ortaya atılan bu durumla birlikte iki ülke arasındaki gerilimin daha da artacağı tahmin ediliyor.
Konuya yakın olan kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Trump yönetiminin Çinli firmaları etkileyecek bu yeni uygulaması ABD ile olan ticari ilişkileri hedef alıyor. Ayrıca durumu yorumlayan çoğu kaynağa göre atılan bu adım ABD’nin Çinli şirketlere yatırımları kısıtlama çabasının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Bazı yorumcular ise yapılan bu hamleyi Trump yönetiminin Çinli firmaların bazı hareketlerinden dolayı güven problemi yaşadığının ve bundan endişe duyduğunun göstergesi olduğunu söylüyor.Gelişmelerle birlikte Alibaba, Baidu ve diğer Çinli şirketlerin hisselerinde düşüş meydana gelirken, Çin yuanı dolar karşısında 7.15 seviyesine gerileme kaydetti.
Meydana gelen bu durumdan sonra Çin’in ABD’deki tüm finansal yatırımlarının engelleneceği düşünülüyor. Çin’in finansal yatırımlarına getirilen kısıtlamayla birlikte ABD’li yatırımcıların aşırı riskten korunması amaçlanıyor.
ABD ve Çin yetkililerinin 10 Ekim günü Washington’da gerçekleştireceği ticaret müzakerelerinde yaşanacak gelişmeler talip edilecek.Bilindiği hem ABD hem de Çin birbirlerinin ürünlerine ait tarifeleri karşılıklı olarak düşürme kararı almıştı. Trump yönetiminin ABD’deki yatırımcı portföylerinin Çin’e akışının sınırlandırmanın diğer yollarını aradığı iddia edildi.
Diğer taraftan dün ABD’deki Trump yönetimi yetkilileri bu kararı değerlendirme aşamasında olduklarını duyurmuşlardı. Önceki gün henüz kesin olmayan söz konusu bu karar, bugün biraz daha netleşince büyük endekslerde milyarlarca dolara denk gelecek bir hamle olarak değerlendiriliyor.
Bu duruma ilişkin sinyallerin önceden verilmesi, ABD tarafından çıkarılacak Çinli şirketleri hızlı bir şekilde sermaye artırmak amacıyla yeni finansman arayışlarına yöneltmişti.
Dünyanın en güçlü iki ekonomisini derinden sarsan ve bir yılı aşkın süredir bitmek bilmeyen ticaret savaşında ortak bir ateşkese ihtiyaç duyulmasının tam da üzerine denk gelen bu durum, uzlaşmaya varma sürecini zora sokacak gibi görünüyor.