ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü Amerikan firmalarının ulusal güvenlik tehdidi teşkil eden ülkelerden ülkelerden telekomünikasyon ekipmanları almasını engelleyen “Bilgi ve İletişim Teknolojileri ve Hizmetleri Tedarik Zincirini Koruma” kararnamesini imzaladı.
Kararnamenin hedef aldığı firmalardan Huawei ise bugün yaptığı açıklamada, Çinli teknoloji devinin Amerika’da iş yapmasını kısıtlama girişimlerinin, ABD’nin yeni nesil mobil ağlar geliştirme konusunda geride kalmasına ve diğer ciddi yasal sorunlara yol açacağını belirtti.
Huawei’in ismi kararnamede geçmese de ABD uzun süredir firmayı, Çin’in iktidardaki Komünist Partisi ile yakından bağlantılı olmakla suçladığı için şirketin ana hedeflerden biri olduğu açıktı.Washington ayrıca Huawei her ne kadar reddetse de firmanın telekom ekipmanının ulusal güvenlik riski taşıdığını çünkü Pekin tarafından casusluk için kullanılabileceğini iddia etmişti. Bugünkü açıklamasında ise Huawei’i ABD pazarından engellemek için daha fazla hamlenin ABD’nin 5G gelişimi üzerinde zararlı bir etkisi olabileceğini öne sürdü. CNBC’ye konuşan şirket sözcüsü; “Huawei, 5G alanında eşsiz bir lider. ABD hükümetiyle görüşmeye ve ürün güvenliğini sağlamak için etkili önlemler almaya hazır ve istekliyiz.” dedi.
Dolayısıyla ABD’yi 5G kurulmasında geride bırakacağını ve sonunda ABD’li şirketlerin ve tüketicilerin çıkarlarına zarar vereceğini dile getirdi. “Ek olarak, makul olmayan kısıtlamalar Huawei’in haklarını ihlal edecek ve diğer ciddi yasal sorunları gündeme getirecektir” dedi. Bu noktada akıllara ABD ile Çin’in süper hızlı yeni nesil mobil ağları yarışındaki rekabetleri akla geldi. Nitekim iki süper güç de ülkelerin altyapısının geleceği için çok önemli görülen 5G alanında lider olmak istiyorlardı.
Yani Çin’in 5G alanında mümkün olduğunca az etkiye sahip olmasını isteyen ABD’nin Huawei ile ZTE’yi engelleme çabaları, stratejisinin önemli bir parçası. Huawei ise herhangi bir ülkeye telekom donanımı sağlamayı yasaklamanın, oradaki rekabeti azaltacağını söyleyerek ABD’ye karşı çıkıyor. Uzmanlarsa ABD’nin Nokia ve Ericsson gibi alternatifler bulabileceğini, ancak Avrupa dahil diğer ülkelerin Huawei’i kısıtlayarak 5G alanında geri kalacağını savunuyor. Öte yandan, politik baskılara rağmen ilk çeyrek gelirini yüzde 39 artıran Huawei için Trump’ın kararnamesinin sonuçlarının ne olacağı henüz belli değil.
Ama ortada ABD’nin Huawei’i Sanayi ve Güvenlik Dairesi’nin Entity List isimli listesine eklemesi gibi daha büyük bir endişe de var. Çünkü bu ABD şirketlerinin Huawei’e teknoloji satmak ya da aktarmak için lisans almaları anlamına geliyor ki Çinli şirket akıllı telefonları ve bilgisayarları için Intel ve Qualcomm gibi bazı Amerikan firmalarının bileşenlerine güveniyor. İşte bu nedenle bazı analistler, bunun Huawei üzerinde büyük bir etkisi olabileceğini öngördü.
Örneğin Eurasia Group Çarşamba günü yayınladığı notunda, tamamen uygulanması durumunda listenin (Entity List) Huawei’in mobil altyapısı ve telefon işleri için kilit donanım ve yazılım tedarikçilerine erişimini sınırlar” dedi. Politik risk danışmanlığındaki analistler ayrıca bunun şirketin hem kendisini hem de dünyadaki müşterilerinin ağlarını hızla riske atacağını çünkü firmanın yazılımını güncellemek ve rutin bakım ve onarımını yapamayacağını söyledi.
Kararnamenin Huawei’in neredeyse tüm ürünlerini vuracağını ve Huawei ürünleri kullanan herhangi bir şirket üzerinde de küresel etkiler yaratacağı konusunda uyarı yapan Eurasia analistleri, özellikle Avrupa taşıyıcılarının hızlı bir şekilde etkilenmesinin muhtemel göründüğünü aktardı. Huawei için başka önemli bir riskin ise Trump’ın başkanlık emrinin diğer ülkeler tarafından takip edilip edilmeyeceği olduğu söylendi. Sonuçta Japonya ve Avustralya gibi ülkeler firmayı yasaklasa da Avrupa’da Huawei’e kapılar kapanmamıştı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.