Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un 3 Aralık’taki sıkıyönetim ilanıyla politik çıkmaza giren ülkede çalkantılar sürüyor. Won dolara karşı tarihi çöküş kaydederken ülkenin merkez bankası yetkilisinden gelen açıklamalar dikkat çekti.
Güney Kore Merkez Bankası (BoK) Para Politikası Kurulu üyesi Soohyung Lee, ülkedeki siyasi çalkantıların ekonomi için risklerinin yarım yıl içinde azalabileceğini ancak ülkenin ABD’ye yaptığı ihracatlara yönelik olası tarifelerden kaynaklanan dış baskıların “sıkıntılı” olduğunu söyledi.
“Daha önce iki başkanlık azli yaşadık ve her iki durumda da siyasi çalkantı veya belirsizlikler üç ila altı ay içinde azaldı,” diyen Lee, dış faktörlerin oluşturduğu aşağı yönlü risklerin siyasi risklere kıyasla daha endişe verici olduğunu dile getirdi.
Lee, başkan seçilen Donald Trump’ın önerdiği olası tarifelerin Güney Kore de dahil ihracat odaklı ülkeler için çok fazla baskı veya algılanan baskı oluşturduğunu belirtti.
Lee, Çin yuanının da potansiyel olarak değer kaybetmesiyle birlikte, tarifeyle ilgili faktörlerin Güney Kore wonunu daha da zayıflatabileceğini ve bunun da ülkenin finans piyasalarındaki oynaklığı artırabileceğini kabul etti.
BoK’un dış rezervler ve Maliye Bakanlığı gibi hükümet kurumlarıyla koordinasyon gibi politika araçları olmasına rağmen para biriminin değerlemesinin piyasada belirlendiğini ve merkez bankasının döviz kuru için belirli bir hedef seviyesi olmadığını vurguladı.
Hükümet kurumlarının yalnızca “gerekirse oynaklığı azaltmak” için devreye gireceğini ekledi. Güney Kore wonu bugün önceki seanstaki kayıpları tersine çevirerek dolar başına yaklaşık 1.470 seviyelerine yükselse de 16 yıllık düşük seviyelere yakın kaldı.