
COVID-19’un merkez üssü haline gelen ABD’de salgına yönelik adımlar atılmaya devam ediyor. Pandemi nedeniyle ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bini geçerken ABD Senatosu 484 milyar dolarlık ek bütçe tasarısını kabul etti.
Diğer taraftan daha önce göç yasağına işaret etmiş olan Trump da Twitter hesabından bu konuyla ilgili kararnameyi bugün imzalayacağını duyurdu. Paylaşımında 170 mil yeni Sınır Duvarı ve 27 bin Meksikalı askerle ABD güney sınırının, bu emir olmadan dahi çok sıkı olduğunu vurguladı.
Yasak kapsamında yabancılara sürekli oturum hakkı veren Yeşil Kart başvurularının 60 gün durdurulacağı belirtildi.Ayrıca Trump, Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada yasağın ekonominin gidişatına bağlı olarak uzatılabileceğini söylemişti. Bunun yanında göç yasağının Amerikalıların işsiz kalmaması amacı taşıdığını kaydetmişti.
İşte bu noktada uzmanların yorumları, teknoloji sektörünün göç yasağından büyük bir darbe alabileceğini gösterdi. BBC’nin haberine göre özellikle Asya’dan gelen ve giderek artan sayıda göçmen işçi Silikon Vadisi‘nde çalışmak üzere ABD’ye gidiyor.
Meksika’nın yanı sıra Çin ve Hindistan yeni çalışan nüfusun büyük bir kısmını oluşturuyor.Ancak bu yetenek kaynağı, Trump’ın virüsü durdurma ve işleri koruma amaçlı göç yasağıyla kesilebilir.
Pew Araştırma Merkezi’ne göre rakam son yıllarda düşmesine rağmen, her yıl bir milyondan fazla göçmen ABD’ye geliyor. 2017 yılında Hindistan, yeni yabancı iş gücünün çoğunu oluşturmuş ve onu Meksika, Çin, Küba izlemişti.
Newland Chase’den göçmenlik uzmanı Latha Olavatth yasakla ilgili şöyle konuştu:
Diğer taraftan Pew Araştırma Merkezi’ne göre göçmenlerin neredeyse yarısı sadece üç eyalette yaşıyor ki bunlar Google, Facebook gibi devleri barındıran Silikon Vadisi’nin en sahipleri New York, Teksas ve Kaliforniya.
China Market Research Group Direktörü Shaun Rein de Trump’ın göç yasağının ABD’li teknoloji şirketlerinin gerekli yetenekleri işe alma kabiliyetine zarar vereceğini dile getirdi. Bu yasakla göçmenlerin Amerika’da kalmak ve Amerika’nın teknoloji becerilerini geliştirmek yerine kendi ülkelerine geri dönerek ve bir sonraki inovasyon santrallerini inşa edeceklerini tahmin etti.
Geçen yıla damgasını vuran ABD-Çin savaşının bir numaralı nedenleri arasında teknoloji üstünlüğü varken gelen yorumlar dikkat çekti.Çünkü Rein’e göre göç yasağı ile daha fazla Çinli, Hintli ve başka uluslardan yabancı yetenekler Silikon vadisi yerine Shenzhen, Seul ve Bangalore gibi küresel teknoloji merkezlerine hareket edecekti.
Bu da yeniliklerin Silikon Vadisi yerine başka teknoloji merkezlerinde yapılması anlamına geliyor. Zaten Trump, yedi Müslüman çoğunluk ülkesinden göçmenlere seyahat yasakları uyguladığında da karara ABD’li teknoloji firmalarından tepkiler yükselmişti.
Salesforce yöneticisi Vala Afshar ise o dönemde Twitter hesabından göçmenler tarafından kurulan Amerikan teknoloji şirketlerinin bir listesini paylaşmıştı.Göçmen politikalarıyla ilgili yoğun eleştiri alan Trump’a o dönemde Apple CEO’su Tim Cook başta olmak üzere şöyle tepkiler gelmişti:US tech companies founded by 1st/2nd generation immigrants ??
Apple
Amazon
Oracle
IBM
Uber
Yahoo
EMC
eBay
AT&T
Tesla— Vala Afshar (@ValaAfshar) January 28, 2017
Tim Cook: “Göç olmadan Apple var olamazdı”
Google: “Lütfen yasak kaldırılıncaya kadar ABD dışına çıkmayın. Giriş kısıtlaması şu anda yalnızca 90 gün geçerli olmakla birlikte çok az uyarı ile veya hiç uyarı olmadan genişletilebilir.”
Microsoft: “Yasaktan etkilenen çalışanlarımıza yasal tavsiye ve yardım için buradayız.”
Twitter CEO’su Jack Dorsey: “Yasağın insani ve ekonomik etkisi üzücü. Mültecilerin ve göçmenlerin ABD’ye getirdiklerinden yararlanıyoruz.”
Chorus CEO’su Dick Costolo: “Trump bir korkak.”
Y Combinator Kurucu Ortağı Paul Graham: “Bu, göç olmadan ABD’nin her bir alanda en iyi insanların sadece %5’ine sahip olacağını hatırlamak için iyi bir zaman.”