
ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik saldırılarını sürdürüyor. Çin’in Hong Kong’a yönelik yeni ulusal güvenlik yasasını ortadan kaldırmak istediği konusunda direktifler veriyor. ABD’de yaşanan protestolara karşın Trump’ın Çin’e yönelik saldırıları tepki görüyor.
Önümüzdeki aylarda Çin ile gerginliği artırması beklenen bu gelişmelerin, ABD hisselerinde görülmesi beklenen ralliyi engellemesi de tahmin ediliyor.
Önemli ABD göstergesi S&P 500, Mart ayının en düşük seviyelerinden yüzde 35’ten daha fazla yükseliş kaydetti. Mayıs ayını 3044,31 puandan tamamlayan endeksin bir yıllık getirisi, yüzde 12,83 seviyesinde bulunuyor. Yılbaşından bu yana gösterdiği performans ise %-5,77 düzeyinde.
ABD’de hisse senetleri, ekonominin yeniden açılacağı ve salgının yarattığı yıkımın toparlanacağı beklentileri ile bir ralliye işaret etmeye başladı. İşsizlik ve gayri safi yurt içi hasıla gibi önemli ölçütler, Büyük Buhran’dan bu yana en kötü okumalara işaret ediyor. ABD ekonomisi ikinci okumaya göre yılın ilk çeyreğinde %5 daraldı.
Şimdi ise bazı yatırımcılar Trump’ın tavrının, Washington ve Pekin arasındaki gerginliği artırmasını bekliyorlar. Bu yılın başlarında ortaya çıkan birinci aşama anlaşmanın ise tehlikeye gireceğini düşünüyorlar. Bu şekilde ABD hisselerinde beklenen rallinin engelleneceğini tahmin ediliyorlar.
Yatırımcılar yaşanan bu olayların, volatiliteyi artıracağını ve finansal piyasalardaki toparlanmanın önüne geçeceğini düşünüyorlar.
Leuthold Grubu yatırım stratejisti Jim Paulsen, Hong Kong’un temsil ettiği sorunların bir günlük veya bir yıllık olmadığını söyledi. Jeopolitik gerilimlerin uzun vadede piyasaları aşacağına inandığını da dile getirdi. ABD-Çin gerginliklerinin yeniden ortaya çıkmasının, zaten piyasada var olan riskleri artıracağını da ifade etti.
Paulsen gibi diğer yatırımcılar da piyasaların koronavirüs pandemisinin yörüngesine ve ABD’deki toparlanmanın potansiyel işaretlerine odaklandığını söylüyorlar. Bazı yatırımcılar ise ABD’de silahsız bir siyahinin polis tarafından boğularak öldürülmesinden sonra başlayan protestoların bu duyguları azaltacağını düşünüyor. Özellikle perakendecilere ve küçük işletmelere zarar vermesini de bekliyorlar.
Yatırımcılar koronavirüs salgınının ekonomiler yeniden açıldıkça nasıl bir hal alacağını merak beklerken, küresel toparlanmayı değerlendiriyorlar.
Dünya genelindeki vaka sayısı 6,3 milyona yaklaşırken, toplam ölüm sayısı 375 bine yaklaştı. ABD 1,8 milyona aşan vaka sayısı ile salgının en çok yayıldığı birinci ülke olurken, Brezilya 515 bine yaklaşarak ikinci sırada yer alıyor. Rusya ise 415 bine yaklaşan vaka sayısı ile üçüncü ülke konumunda bulunuyor.
Büyük tahvil fonu Pimco’nun portföy yöneticisi Erin Browne, ABD-Çin ilişkisindeki gerginliklerin 2020’nin ikinci yarısına kadar birincil piyasa risklerinden biri olduğunu söyledi. portföyünü ise buna göre koruduğunu ifade ediyor.
Gerilimlerin birinci aşama anlaşmasını tartacağını söyleyen Browne, “ABD-Çin arasındaki 1. Aşama ticaret anlaşmasının kaldırılması, Trump için önemli seçim yılında piyasa duyarlılığını zedeyeleyecek olsa da bu risk artıyor,” dedi.