Tayland ve Kamboçya arasında genişletilmiş bir ateşkes anlaşmasına tanıklık etmek ve önemli ticaret görüşmelerini denetlemek için giden Trump, iki ülke arasında imzalanan ‘barış anlaşmasına’ Malezya Başbakanı Enver İbrahim’le birlikte eş imza attı.
Böylece Temmuz ayında beş gün süren ölümcül bir sınır çatışmasının sona ermesine aracılık etti.
Anlaşma, Trump’ın üç ay önce iki ülkenin o zamanki liderlerini arayıp düşmanlıkları sona erdirmeleri veya Washington ile yaptıkları ticaret görüşmelerinin askıya alınması riskini göze almaları çağrısında bulunmasının ardından imzalanan ateşkes anlaşmasına dayanıyor.
Tayland Başbakanı Anutin Charnvirakul, Cuma günü krallığın annesi Sirikit’in vefatının ardından neredeyse imza törenini kaçıracaktı, ancak daha sonra törene katılmak için uçakla gelmeye karar verdi.
Trump, Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı’na indiğinde Malezya Başbakanı Anwar İbrahim ve bir grup tören dansçısı tarafından karşılandı. Kırmızı halıda durup dansçılarla dans ettikten sonra, bir elinde ABD bayrağı, diğer elinde Malezya bayrağıyla limuzinine atlayıp Anwar ile birlikte şehre doğru yola çıktı.
Trump diğer liderlerle kaynaşırken, ABD ve Çin müzakerecileri, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşının daha da tırmanmasını önlemek için toplantı aralarında bir araya gelecek.
Cumartesi günü başlayan görüşmelerde nadir toprak elementlerinin görüşülüp görüşülmediği bir muhabirin sorusu üzerine, ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, ticaret önlemlerine ilişkin ateşkesin uzatılması da dahil olmak üzere çok çeşitli konuların görüşüldüğünü söyledi.
Greer, “Liderlerin çok verimli bir toplantı yapacağı bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum,” dedi.