
ABD Başkanı Donald Trump’ın yarattığı ticaret belirsizliğinin ardından gelmeye başlayan anlaşmalar, yatırımcı güvenini artırmaya başladı. Küresel borsalar rekor seviyelerini genişletirken, risk duyarlılığı yüksek para birimleri güç kazandı ve tahvil fiyatları geriledi.
Bu gelişmeler, Japonya ile yapılan ve bu ay başında Trump’ın tehdit ettiği oranlardan daha düşük tarifeler içeren bir ticaret anlaşmasının ardından gerçekleşti. Genel tabloya bakıldığında bu anlaşma, ticaret müzakerelerindeki tünelin ucunda ışık olduğu yönünde bir algı yaratarak, yatırımcıların en kötü senaryolardan uzaklaşmasını sağladı.
Rabobank’ın döviz stratejisi başkanı Jane Foley’ye göre, Japonya ile yapılan anlaşma, önemli bir ticaret ortağıyla kurulan ilişki açısından tarifelere dair belirsizliklerin sonuna doğru büyük bir adım anlamına geliyor.
Folley, “Genel olarak bu anlaşma, yılın başında görülen ABD resesyonu ve enflasyon korkularının azalmasına zemin hazırlayacak ve risk iştahını destekleyecektir. Avrupalı müzakereciler üzerindeki baskıyı artırsa da aynı zamanda bir anlaşmanın hâlâ mümkün olduğu yönünde umut yaratıyor,” dedi.
Japonya ile yapılan anlaşma, ülkenin ABD’y yaptığı ithalata yüzde 15 oranında tarife uygulanmasını öngörüyor. Bu oran otomotiv sektörü için de geçerli. Filipinler ile yapılan ayrı bir anlaşma yüzde 19’luk bir tarife öngörüyor. Bu oran, Endonezya ile aynı seviyede ve Vietnam’ın yüzde 20’lik baz seviyesinin bir puan altında. Bu da Güneydoğu Asya ülkelerinin çoğunun benzer oranlarla karşı karşıya kalacağını gösteriyor.

kolayca yatırım yapın
Anlaşmalardan sonra etkin tarife oranları yılın başına göre hâlâ yüksek olsa da daha önce önerilen sert oranlara göre daha ılımlı.
Riskli varlıklar toparlandı
Japonya’nın Topix Endeksi, bu anlaşmanın ardından yüzde 3,5 yükselerek bir yıllık zirveye ulaştı. Toyota hisseleri yüzde 16 yükselerek 1987’den bu yana en güçlü sıçramayı gerçekleştirdi.
Avrupa’da da anlaşmanın AB ile benzer bir anlaşmanın önünü açabileceğine dair umutlarla otomotiv hisseleri öncülüğünde yükseliş yaşandı. Stoxx 600 endeksi, yüzde 1,2 artarak son bir ayın en güçlü günlük yükselişini kaydetti. Porsche, Volkswagen ve Stellantis hisseleri yüzde 6’nın üzerinde değer kazandı.
AB pazarına yüksek oranda maruz kalan ilaç ve inşaat sektöründeki hisseler de yükselirken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi beş günlük düşüşün ardından üç baz puan artarak yüzde 4,38’e çıktı.
Yılın başlarında Trump’ın hızla değişen tarife politikaları, küresel piyasaları resesyon korkuları ve ABD hisseleri, tahvilleri ve hatta doların rezerv para statüsüne dair endişelerle sarsmıştı. Ancak yatırımcılar müzakerelerde ilerleme işaretleri gördükçe riskli varlıklar toparlandı ve dolar da istikrar kazandı.
Rabobank’tan Folley, “Bu haber, yılın ilk 5 ayında görülen Amerika’dan çıkış ticaret stratejisine karşı bir gelişme olduğu için dolar üzerinde kısa vadeli toparlanmayı destekleyebilir,” dedi.
IG Australia’dan piyasa analistleri Fabian Yip’e göre; Japonya anlaşması Avrupa ile yürütülen ticaret müzakereleri için de bir emsal oluşturabilir. Bu da küresel piyasaların, Avrupa ve Çin ile ne olacağına dair beklentilerine umut katıyor.
Yip, “Trump’ın Vietnam, Endonezya ve şimdi de Japonya ile bazı tavizler verdiği görülüyor. Bu nedenle bugünkü anlaşma küresel piyasalardaki yükseliş için oldukça anlamlı,” ifadelerini kullandı.