
ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya’ya karşı yaptığı füze açıklaması ile adeta yer yerinden oynadı. Küresel piyasalarda hisseler düşerken tahviller yükseldi. Yurt içi borsalarında da ciddi kayıplar görüldü. Borsa İstanbul %4’ye yakın kayıpla 107 bine geriledi.
Güne 110.293 puandan başlayan BIST 100 Endeksi, Trump açıklamalarının ardından 107.400 puana geriledi.Günün ilk yarısında pozitif seyreden Borsa İstanbul, Trump’ın Twitter üzerinden yaptığı paylaşım sonrası sert düştü. Endeks 107.400 puana kadar düştü. Aynı dakikalara dolar 4,18, Euro ise 5,18 ile tarihi rekor kırdı.
Asya hisse senetlerinde ise karışık bir seyir hakim. Hisse senetleri bugünkü işlemlerde yatırımcıların dikkatlerini ABD’nin Suriye’ye askeri hareket düzenleme ihtimaline çevirmesi ile yeni bir baskı dalgasına maruz kaldı. ABD Hazine tahvilleri ise değer kazandı. Çin ve Hong Kong’daki endeksler, Çin Merkez Bankası Guvernörü Yi Gang’ın ABD ile korumacı politikalara yönelik gerilimin daha da azalacağına ilişkin açıklaması ile en fazla yükselen göstergeler oldu.
Küresel piyasalardaki son durumu şu şekilde toparlayacak olursak; Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları %0,9, MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi %0,1, İngiltere’de FTSE 100 %0,1, MSCI Gelişen Piyasa Endeksi %0,2 ve Almanya’da DAX Endeksi %0,9 oranında düşüş kaydetti.
Borsanın çakıldığı şu dakikalarda dolar 4,1878 olurken, Euro 5,1913 ile bir kez daha rekor kırdı.Saat 15:20 itibariyle döviz kurlarından yeni rekorlar gelmeye deavm ediyor. Şu dakikalarda; sterlin 5,94, Euro 5,19 ve dolar 4,18’e fırlamışken, Rus rublesi 0,06 seviyesinden işlem görüyor. Sabah saatlerinde ons başına 1,344 dolar olan spot altın ise 1.351 dolara çıkmış durumda. Gram altın 181,51 lira tüm zamanların zirvesini görürken, çeyrek altın 290 lira, Cumhuriyet altını 1.181 liradan alıcı buluyor.