
ABD ile Çin arasında bazen teknoloji savaşına dönüşen ticari gerilimler, G-20’nin ardından iyimser bir havaya büründü. Karşılıklı olarak yeni tarifeler yapmamaya karar veren taraflar, müzakerelere yeniden başlayacaklar. Ticari gerilimler dışında Pentagon’un Tayvan’a silah satacak olması Çin’den tepki çekerken, dün Liu He ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin bir telefon görüşmesi yaparak fikir alışverişinde bulundular.
Bugün ise eski bir ABD’li büyükelçi, Çin malları üzerindeki tarifelerin süresiz bir şekilde devam edeceğini öngördüğünden bahsetti.ABD’nin eski Çin büyükelçisi olarak görev yapan Max Baucus, Başkan Donald Trump’ın 2020’deki seçimlerden önce Çin ile bir tür ticaret anlaşması yapmak istediğini belirtti. Eski Başkan Barrack Obama’nın büyükelçiliğine atanan eski bir Demokrat senatör olan Baucus, yeni bir şeylerin olduğuna inandığını söyledi.
Baucus, Huawei konusunda yapılan anlaşmanın belki de iki tarafın birbirinin ürünlerini alma konusunda büyük bir anlaşmaya işaret ettiğini ifade etti. Wall Street Journal, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in Çinli telekom şirketine satış yapmaya devam etmek için lisans almaları için Amerikalı tedarikçileri Huawei’ye çağırmasıyla ilgili açıklamaları geldi.
Eski ABD’li büyükelçi Baucus, büyük ticaret anlaşmazlığında Huawei’nin büyük bir önemi olduğuna da dikkat çekti.Huawei, Çinli teknoloji devini ABD hükümetinin onayı olmadan Amerikan şirketlerinden parça ve ekipman satın almaktan alıkoyan bir kara listeye yerleştirilmişti. Japonya’daki G-20’de ise Huawei konusu tatlıya bağlanmıştı.
Baucus, “Bir anlaşmanın olasılığı, Huawei’nin Amerikan şirketlerinden yüksek teknoloji ürünü satın alabildiği dereceye bağlı. Çin’in buna çok yakından bakacağını düşünüyorum,” dedi. Her iki ülkenin anlaşma yapmak için bir soru işareti olmadığını da sözlerine ekledi. Baucus, G-20’de anlaşma olasılığının yüzde 50 olduğunu söylemişti.
Baucus, Çin ve ABD’nin bir anlaşma yapmak istediğini, çünkü bir çeşit anlaşma olursa iki ülkenin ekonomisine de yardımcı olacağını söyledi.ABD Başkanı Donald Trump’ın 2020 yılında yapılacak seçimlerden önce özellikle bir anlaşma yapmak isteyeceğini belirten Baucus, bir anlaşmanın hisse senetlerini daha yüksek tutacağını belirtti. Trump, borsa gücünün yönetiminin performansının bir göstergesi olduğunu sık sık dile getiriyor.
Büyükelçi, “Trump için bu siyaset, bir politika değil. Yeniden seçilmek istiyor, bu yüzden Çinlileri seçime yakın bir tür anlaşmaya varabilmek için teşvik etmeye çalışacak. Böylece borsa artmaya başlayacak,” dedi. Baucus, ABD’nin Çin ithalatının geri kalan dilimine tarife getirimesinin muhtemel olmadığını da söyledi. Çünkü bunun Amerikan iş dünyasına zarar vereceğini belirtti.
Baucus, ABD’nin Çin’i döndürebileceğini düşünmemesi gerektiğini ve ülkenin Çin Komünist Partisi’ni hesaba katması gerektiği yorumunda bulundu.Ticaret savaşında, ABD’nin Çin’i bir şekilde yönlendirebileceği ve üzerinde etki kurabileceği ile ilgili beklentiler de bulunuyordu. Baucus ise bunun mümkün olmayacağına dikkat çekiyor. Nedenini ise Çin Komünist Partisi’nin hükümetin çeşitli yönlerini istedikleri gibi yönlendirebilecek olması şekilde açıklıyor. Ayrıca bunun bir demokrasi olmadığını da hatırlatıyor.
Baucus,”Başkan Xi Jinping, başkanlığını olabildiğince güçlü tutmaya ve yüzünü kurtarmay, Çin’deki milliyetçiliği mümkün olduğunca elinde tutmaya çalışacak. Ve bence bir süre sonra Amerikalılar farkedecekler ki; bu adamı düşündüğümüz kadar yönlendiremeyiz,” dedi.