
Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Çin tariflerinin başlama tarihi olan 1 Mart’tan önce Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmeyeceğini söyleyen ABD Başkanı Donald Trump piyasadaki tansiyonun yükselmesine sebep olmuştu. Ancak son yaptığı açıklamalarda iyimser yorumları uzlaşmacı yaklaştığını gösterirken, ticaret görüşmelerinde artık bir çözüme ulaşılacağı beklentilerinin yükselmesini sağladı.
ABD Başkanı Donald Trump, Çin ürünlerine yönelik tarifeleri artırma tarihi olan 1 Mart’ı uzatabileceklerini söyledi.Trump bu açıklamasıyla, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşını çözmek için yapılan görüşmelerde uzlaşmacı bir işaret gönderdiğini söyledi. Ticaret görüşmelerinde gerçek bir uzlaşmaya varılması ve bir anlaşmaya yakın olunması halinde tarifelerle ilgili metni kısa süreliğine bırakabileceğini söyleyen Trump, diğer taraftan da tarifeleri artırmayı geciktirmeyi istemediğini belirtti. Uzmanlar bu konuşmaları Çin’le anlaşma yapmak için daha fazla zaman tanımaya istekli olduğu şeklinde yorumladı.
ABD kongreleri üyeleri arasında duvar konusunda prensipte anlaşmaya varılmıştı. Ancak Başkan Trump anlaşmadan pek memnun olmadığını söyledi. Daha önce Trump’ın, ABD-Meksika sınırına 5,7 milyar dolar bütçe gerektiren bir duvar örülmesini istemesi, Kongre’deki Demokratların da buna izin vermemesi üzerine ABD federal hükümeti 35 günlüğüne kapanmıştı. Hükümetin yeniden kapanmamasını istemediğini dile getiren Trump, duvar anlaşmasının kendisini pek de heyecanlandırmadığını ifade etti.
Rasmussen Reports isimli anket şirketi tarafından yapılan açıklamada desteğin hükümetin kapalı olduğu zamanda %43’e düştüğünü fakat Trump’ın Birliğin Durumu konuşmasının ardından yükseldiğini ve şu anda %52 seviyesinde olduğu belirtildi. Bir diğer gelişme ise çocuklarının ayrılması politikasına itiraz eden ailelerle ilgili. Trump yönetimi, Orta Amerikalı göçmenlerin ABD – Meksika sınır üzerinden düzensiz göçünü önlemek amacıyla benimsediği sıfır tolerans politikası kapsamında, 2000’den fazla göçmen çocuğu ailelerinden ayırmıştı.
Söz konusu aileler Trump’ın düzensiz göçle mücadele tedbirleri çerçevesinde Meksika sınırını geçen göçmen ailelerin çocuklarını ebeveynlerinden ayırma politikası kapsamında çocuklarının alıkonulduğu gerekesiyle, Federal Haksız Muamele Talepleri Yasası uyarınca ABD İç Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık ve İnsani Hizmetler Dairesinden manevi tazminat talep etti. Gümrük görevlilerinin kendilerine haber vermeden çocuklarını ellerinden aldıklarını, kendileriyle alay ettiklerini söyleyen aileler, bu durumun çocuklar üzerinde travmalara yola açtığını ifade ediyor.