Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Torba Yasa Yolda! Çek İbraz Yasağının Sonuna mı Gelindi?

Covid-19 döneminde ödeme güçlüğünün hafifletilmesi için başlatılan 2023'ün sonunda bitecek olan çek ibraz yasağına ilişkin açıklama geldi. Detaylar haberin içerisinde;
Torba Yasa Yolda! Çek İbraz Yasağının Sonuna mı Gelindi?
HABER GİRİŞ

Covid-19 pandemisi sürecinde ortaya çıkan finansal darlığın hafifletilmesi hedefiyle getirilen ve 2023 sonuna kadar uzatılan çek ibraz yasağında yeni bir gelişme oldu. Adalet ve Kalkına Partisi’nin (AKP) hazırladığı ekonomi torba yasasında yer alan çek ibraz yasağı süresinin 2 yıl uzatılabileceği açıklandı.

AKP’nin bu yılın son torba yasasını, bu hafta içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunmayı ve yıl bitmeden kanunlaştırmayı hedeflediği bildirildi.

Ekonomiye ilişkin torba teklifin 80 madde civarında olması bekleniyor. Torba teklifle çek ibraz yasağının süresininse 2 yıl daha uzatılacağı belirtildi.

Fahiş Fiyat Artışlarına Para Cezası Artacak

Çekin üzerinde yazılı keşide tarihinden önce çeklerin ödenmesi için muhatap bankaya ibrazının geçersiz olmasına ilişkin süre 31 Aralık’ta sona eriyor. Çekte ibraz yasağının süresi en son 31 Aralık 2021’de pandemi sebebiyle ticaretteki olumsuzluklar dikkate alınarak 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılmıştı.

Söz konusu yasa teklifinde depremlerin yaşandığı 11 ilde fahiş fiyat artırımına gidenlere verilecek cezaların artırılarak uygulanması için yeni bir düzenlemeye de gidileceği ileri sürüldü.

GCM Yatırım Banner

Düzenleme ile depremlerin yaşandığı illerde gıda maddelerinden inşaat malzemelerine kadar pek çok ürün fiyatındaki artışın önüne geçilmesi hedefleniyor. Böylece mevcut cezalar artırılarak uygulanacak.

Mevcut durumda, fahiş fiyatta 10 bin liradan 100 bin liraya kadar para cezası veriliyor. Yasa teklifinde deprem bölgesinde bu cezaların katlanarak uygulanması için düzenleme yapılacağı kaydedildi.

Dijital Vergi Dairesi Uygulamasındaki Hizmet Kapsamı Genişleyecek

Yasa teklifinde yıl sonu itibariyle sona eren bazı düzenlemelerde yeniden sure uzatılacağına ilişkin çok sayıda maddenin yer aldığı vurgulandı.

Tüm bunlara ek olarak Ekim 2023’te hizmete açılan dijital vergi dairesi uygulamasında sunulan hizmetlerin kapsamının genişletilmesi için de bir dizi düzenlemenin kanun teklifiyle yapılacağı öne sürüldü.

Torba kanun teklifinde, internet fenomenlerinin vergilendirilmesiyle ilgili de hükümlerin yer alacağı tahmin ediliyor.

Bahsi geçen kapsamda, takipçi sayısına göre gelir elde eden herhangi bir ürün satışına aracılık edenlerin yanı sıra uzaktan erişimle ders veren öğretmenlerin de bu gelirlerine yönelik vergi mükellefi olmalarının sağlayacağı bildirildi.

Bankaların enflasyon düzeltmesi uygulaması dışında tutulması yönünde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in daha önce yaptığı açıklama doğrultusunda bir maddenin daha torba teklifte bulunacağı öngörülüyor.

Ekonomim haberinde bankaların, vergi yükümlülüklerinin azalmasını engelleyecek söz konusu düzenlemeye karşı çıktığına işaret etti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın