Kahramanmaraş merkezli ve 11 şehrin etkilenerek birçok binanın yıkılmasına sebep olan asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardından bölgeden yapılandırma çalışmalarına başlanacağı duyuruldu. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Deprem bölgesinde yapılacak olan konutların etüt çalışmaları tamamlanmadan projelendirmelerine başlanmayacağına dikkat çekti.
6 Şubat tarihli depremlerden en çok etkilenen yerin Gaziantep’in Nurdağı ilçesi olduğunu vurgulayan Bulut, yeni yerleşim yerleri içinse Başpınar mevkisinin belirlendiğini bildirdi. Mevkide devam eden zemin etüt çalışmalarının incelendiğini de kaydetti.
Çalışmaların Bazıları Laboratuvarlarda Değerlendirildi
TOKİ’nin önemsediği kriterlerin deprem bölgesinde yapacak olan yeni konutlarda da uygulayacağını ifade eden Bulut, çalışmalardan bazılarının sahada bazılarınsa laboratuvarda değerlendirildiği iletti.
Konut kriterlerinde zemin, fay hattına uzaklık ve kat yüksekliğinin önemine vurguda bulunan Bulut, ayrıca tünel kalıp sistemiyle yapılan güçlü taşıyıcı sistemin de önemli olduğunu aktardı.
Yeni yapılacak konutlara ilişkin çalışmalara başlandığını ancak teknik açıdan uygunluğunun işi bilenler tarafından incelendiğini söyledi. 1 milyon metrekarelik bir alanın olduğunu yaklaşık 3 bin 500 ile 5 bin arası konutun yapılacağını bildirdi.
Yapılacak olan konutların zemin etüt çalışmaları tamamlanmadan projelendirme çalışmasına başlanmayacağının altını çizdi.
Zemin çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Bulut, söz konusu çalışmaların jeolojik ve jeoteknik raporları içerdiğinin bilgisini verdi.
Potansiyel Konut Rezerv Alanları Belirlendi
Binaların yapımında zeminin yapısı ve oluşumunun belirlenerek afet durumunda arazinin nasıl davranacağıyla ilgili hususların belirlendiğini söyledi. Son olarak jeoteknikle beraber de yapılacak olan yapının zeminle ilişkisinin kurulduğunu ekledi.
Böylece taşıma gücünün ne olacağı ve yine dizayn değerlerinde nelerin esas alacağının belirlendiğinin altını çizdi. Bulut, bütün illerde potansiyel konut rezerv alanlarının belirlendiğini bildirdi.
Yaptığı açıklamada Türkiye’nin diğer illerindeki şantiye ve imalatların yavaşlatılarak deprem bölgesindeki çalışmalara yoğunlaştıklarına işaret etti.
Bulut, “Geçici barınma sürecinden sonra ister istemez bu şehirlerin tekrar eski haline gelmesi, hayatın başlaması, ticaretin canlanması ve birçok sosyal faaliyetin devam etmesi açısından kalıcı konutlar önemlidir. Dolayısıyla kalıcı konutlara ilişkin çalışmalara başladık.” ifadelerini kullandı.
“Sosyal Konutta Çalışmalarımız Vardı”
Dikkat edilen en önemli konunun yer seçimi olduğunu aktaran Bulut, daha güvenli alanlara yönelerek işlemlere başlandığını belirtti.
Deprem bölgesindeki bütün şehirlerde potansiyel rezerv konut alanlarının belirlendiğini ve alanlarda da sondaj, etüt çalışmalarına devam edildiğini paylaşarak şöyle konuştu;
“Tabii ki buralarda biraz da açıkçası hazırlıklıydık. Bizim her il için, her ilçe için daha önceden hazır olan yerlerimiz söz konusuydu. Daha önce sosyal konutta da zaten bir çalışmamız vardı. Dolayısıyla sahada hemen işleme başlayabileceğimiz, hemen inşaatlarımıza başlayabileceğimiz alanlarımız da mevcuttu.”
Ömer bulut depremden etkilenen İslahiye, Nurdağı, Kilis ve Adıyaman Kahta’da kalıcı konutlara dün itibarıyla başlandığını aktardı.
Bölgelerdeki etüt projelerinin, zemin açısından daha önceden hazır olduğunu vurgulayan Bulut, ufak bir revizyonla hazır hale geldiğini kaydetti.
KAYNAK: AA