Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, basın mensuplarının sorularını yanıtlandırarak, birçok konu hakkında açıklama yaptı. Türkiye’nin çip endüstrisinde hem üretim hem insan kaynağı anlamında tecrübeli bir ülke olduğunu, bu sayede Katar’ın teklifiyle yeni bir adım atarak 65 nanometre çipleri Türkiye’de üretmeye başlayacaklarını söyledi. Bu yatırımın ise 65 milyon doları geçmesini beklediklerini ifade etti.
Mayıs ayında çıktıkları “Entegre Devre Tasarımı Çağrısı”na beklenenden daha fazla talep geldiğini, bu nedenle de başvuru süresini Eylül sonuna kadar uzattıklarını belirtti.
Verimliliğin insan kaynağıyla elde edildiğini, bu bakımdan da Türkiye’nin pek çok ülkenin önünde olduğunu söyleyen Kacır, mevcut global markalarla yeni yatırım için çalıştıklarını ve yakında bu kararların duyurulacağını dile getirdi.
KOSGEB tarafında bir KOBİ girişim ve yatırım bankası kuracaklarını ifade ederek, “Büyük ölçekli teşvik verdiğimiz Türkiye’nin önemli girişimlerine, yatırımlarına bir yol haritası hazırlayacağız ve onlarla birlikte o yol haritasını gerçekleştirmek için çaba göstereceğiz.” şeklinde konuştu.
Togg Büyüklüğünde 12 İş Hedefleniyor
“Gelecek dönemde her biri Togg büyüklüğünde en az 12 iş hedefliyoruz.“ diyen Kacır, bunlardan birinin uzay alanında olmasını istediklerini ifade etti.
Mikro uyduların Türkiye için yeni bir pencere açtığını ve bir milli uydu inisiyatifini Türkiye’ye kazandıracaklarını söyledi.
NATO Zirvesi’nde en dikkat çeken ülkenin Türkiye, en dikkat çeken liderin ise Erdoğan olduğunu, Türkiye’nin, kendi milli menfaatleri doğrultusunda tam bağımsızlık ilkesiyle bütünleşik şekilde uluslararası platformlarda adımlar attığını belirtti.
Bir “NATO İnovasyon Fonu” kurulduğunu söyleyen Kacır, 1 milyar Euro’luk yatırım hedefi olan bu fona 46 milyon Euro katkı sağlayacaklarını dile getirdi.
Sanayicinin Krediye Erişiminde İyileştirme Yapılacak
Sanayilerin krediye erişimiyle ilgili olarak gelecek dönemde iyileştirme çalışmaları öngördüklerini, ekonominin tüm paydaşları olarak Türkiye’nin yatırım, üretim, istihdam, ihracat vizyonunda mutabık olduklarını söyledi.
AB’nin de gelecek dönemde Türkiye’ye daha adil yaklaşacağı temennisinde bulunan Bakan Kacır, “Son 20 yılda Avrupa’dan yüksek teknoloji şirketleri çokça doğmuyor. Avrupa’nın sanayi strateji dokümanlarına baktığınızda Almanya başta olmak üzere buna yönelik adımlar atmayı istediğini görürsünüz. Onlara bu yüksek teknoloji alanlarında işbirliğiyle değer katacak en güçlü paydaş, en güçlü partner Türkiye’dir.” dedi.
İkinci el piyasasıyla ilgili alınan tedbirlerin sektörde fiyat istikrarını sağlamak için yapıldığını da sözlerine ekledi.
Gelecek Hafta Arap Ülkelerine Togg Hediye Edilecek
“Önümüzdeki hafta 3 ülkeye yani Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar’a Togg hediye edilmiş olacak” diyen Bakan Kacır, Türkiye’nin ikili ilişkilerinin kuvvetli olduğu dost ülkelerle, yerli otomobili tanıştırmayı sürdüreceklerini söyledi.
Togg’un yıldan yıla satış hacimlerinin katlanarak artacağını, bu hacmin 4-5 yılda 175 bine erişmesini öngördüklerini, 175 bin satışın tamamının iç pazar olmayacağını ifade etti.
Togg’un 10 yıl içerisinde sürücüsüz otomobiller haline geleceğini, bu bakımdan batarya teknolojileri ve otonom sürüşte güçlü olması gerektiğini, bu araçların özellikle şehirlerarası yollarda, aynı zamanda şehir içinde düşük hızlarda büyük ölçüde otonom olarak kullanılacağını öngördüklerini sözlerine ekledi.
(Kaynak: AA)