Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sektör Meclisleri müşterek toplantısının açılışında konuşan Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, reel sektöre dair açıklama yaptı. Toplantıya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da katılım sağladı.
İşletme sermayesi kredilerinde ihtiyacın maliyetlerdeki yükselişlerle arttığını söyleyen Hisarcıklıoğlu öte yandan bazı bankaların kredi vermeyi durduğunu dile getirdi.
Yurt içinde hem tüketici hem üretici maliyetlerinin arttığını, bunun yanında küresel olarak yükselen enerji ve hammadde fiyatları ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Küresel büyümeyi aşağı yönde etkileyen faktörleri; Rusya-Ukrayna savaşı, Covid salgınının yeniden yayılması, Çin-Tayvan gerilimi, dünya genelinde faizlerin artmaya başlaması, enerji ve gıda arzındaki sorunlar olarak sıraladı.
Konuşmasına “Dolayısıyla, karşımıza çıkan bu zorlu dönemde; firmalarımızın uygun koşullarla finansmana erişiminin sağlanması, ülkemiz ekonomisi için kritik önemdedir.” sözleriyle devam eden Hisarcıklıoğlu, finansmana erişimin zorluğu konusunda çok fazla şikayet aldıklarını açıkladı.
En Büyük Sıkıntıyı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Yaşıyor
Ülkenin her il ve ilçesindeki firmalardan finansmana erişimin zorluğu konusunda şikayet aldıklarını söyleyen TOBB Başkanı, en büyük sıkıntıyı da küçük ve orta ölçekli işletmelerin yaşadığını açıkladı.
Merkez Bankası’nın fonlama faizini yüzde 14 oranında tutmasına karşın bazı bankaların ticari kredilerde yüzde 30-50 arasında faiz uyguladığının tespit edildiğini söyledi. Diğer bir sorununun kredi vadeleri olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, yatırımlar için uzun vadeli ve sabit faizli kredi bulmanın giderek zorlaştığını ifade etti.
İhracatçılar için çok önemli olan Merkez Bankası reeskont kredisi kullandırımlarının azaldığına ilişkin şikayetlerin de arttığını belirten isim, reel sektörün kredi piyasalarında istikrarın hakim olmasını istediğini sözlerine ekledi.
TCMB Başkanı: Kredilerde Rekor Artış Oldu
Toplantıda konuşma yapan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise TL cinsi ihracat ve yatırım kredilerinin 2022 başından itibaren hızlı bir artış gösterdiğini, yılın ilk yarısında sağlanan kredilerin geçen yılın tamamının iki katına ulaştığını söyledi.
Yatırım ve ihracat kredilerinin toplam krediler içindeki payının son 20 yılın en yüksek seviyelerine çıktığını belirten Kavcıoğlu, kredi verilen firma sayısının 1 milyon 960 bine ulaştığını açıkladı.
Geçen yılın ilk yarısında 75,6 milyar TL olan kredi net kullandırımının bu yılın aynı döneminde 11 katına çıktığını, söz konusu rekor artışların krediye erişim, kredi kullanan firma sayılarına yansıyacak şekilde güçlü ve yaygın bir şekilde gerçekleştiğini söyledi.
Reeskont kredileri hakkında da yorum yapan Kavcıoğlu, “Size ve bize hepimize düşen görev bu kredinin hedefli olarak en sağlıklı bir şekilde doğru yerlere doğru firmalara ulaşmasıdır. Bizim çabamız budur. Bunda da kısmen başarılı olduk.” dedi.
Reeskont Kredisi Kullanan Firma Sayısı 2’ye Katlandı
2021 yılının ilk yedi ayında 2363 olan reeskont kredisi kullanan firma sayısının 4812’ye yükseldiğini söyleyen TCMB Başkanı, söz konusu kredinin kullanımlarının tabana yayılmasına yönelik yapılan çalışmalar neticesinde toplam kredi kullanımı içerisinde KOBİ’lerin payının arttığını ifade etti.
2022 yılı Temmuz ayı itibarıyla KOBİ reeskont kredisi kullanan firma sayısının 3439’a yükseldiğini belirtti.
Liralaşma stratejisine de değinen Kavcıoğlu, bu kapsamda reeskontta yüzde 90’lara çıkan TL kredi kullanımı içerisinde KOBİ’lerin payının yüzde 50’ye ulaştığını sözlerine ekledi.
Şu anda yeni ekonomi modeli ile cari fazlaya destek olup, ülke ekonomisi için en verimli sonuçları almaya odaklandıklarını, reel sektörün gerek duyduğu finansal koşulların sağlanmasının ve doğru kullanımının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.