Borsa İstanbul’un taşıyıcı sektörlerinden olan bankacılık için bugün Fitch Ratings ve Morgan Stanley’den iki önemli rapor geldi. Morgan Stanley 4 banka hissesinin hedef fiyatını aşağı yönlü revize ettiğini açıklarken, Fitch bankalara hükümet müdahalesi riskinin azaldığını söyledi.
kolayca yatırım yapın
Morgan Stanley; AKBNK, ISCTR, YKBNK ve GARAN paylarında hedef fiyatı düşürürken, bankacılık sektöründeki kâr marjlarının iyileşmesinin 2025’e ertelendiğini ifade etti. 2025 – 2026 dönemi için bankaların net gelir beklentilerinin revize edilerek yüzde 19 oranında düşürüldüğü de açıklandı.
Fitch Ratings ise Türk bankalarına devlet müdahalaesi risklerinin azalması sayesinde çok sayıda bankanın notunun yükseldiğine dikkat çekti.
CNBC-e için konuşan Icrypex Yönetim Kurulu Danışmanı Ferhat Yükseltürk, bankacılık endeksinin durumu ve değerlemelerin pahalı mı, ucuz mu olduğu konusundaki görüşmelerini açıkladı.
Yükseltürk, Morgan Stanley gibi yabancı kurumların bu yılın başında, özellikle Mart seçimlerinin ardından olumlu tarafta yer aldıklarını ama kendisinin negatif tarafta yer aldığını ifade etti. Şimdi ise kurumların negatif, kendisinin pozitif tarafta yer aldığını söyledi.
Danışman Mart döneminde neden negatif tarafta olduğunu “Çünkü bir faiz artırım döngüsüne girmiştik, faizlerde tepe noktaya ulaşmıştık. Bu noktadan sonra da zaten net faiz marjında büyük ihtimalle karşılık giderleri tarafında bir artış görecektik, ister istemez. Buna bağlı olarak da zaten kârlılık tarafında bu yılın 2. çeyreği, 3. çeyreği ve büyük ihtimalle son çeyreğinde geçen yıla kıyasla bankacılık tarafında çok olumlu geçmeyecek,” şeklinde açıkladı.
Faiz indirim döngüsüne 2025 yılıyla birlikte başlanacak olmasına değinen Yükseltürk, bankacılık sektörünün kârlılık tarafında hala önemli fırsatlar taşıdığından bahsetti.
Bu görüşünü “Faiz indirim döngüsünün net faiz marjında özellikle sektörel olarak olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Burada kârlılıklar tarafında 2025’in 2024’e kıyasla biraz daha iyi olma potansiyeli yüksek. Bu açıdan ben yukarı yönlü potansiyelde hala bankacılık sektörünün önemli fırsatlar taşıdığını düşünüyorum,” ifadeleriyle aktardı.
Danışman, eğer faiz indirimi döngüsü fiyatlanacaksa öncelikle bankacılık sektöründe pozisyon almanın daha mantıklı gibi durduğuna da dikkat çekti.
Mevduat Cazip Kalmaya Devam Edecek
Yükseltürk, sunucunun mevduatın yatırım aracı olarak cazip kalmaya devam etmeyeceği sorusuna da cevap verdi.
Bu soruyu “Bence cazip kalmaya devam edecek. Çünkü reel anlamda halen pozitif reel faiz seviyesinde ilerleyeceğiz gibi duruyor. En azından ekonomi yönetimi tarafından gelen mesajlar bu yönde. Yani enflasyonda tek haneli rakamlara gelene kadar büyük ihtimalle biz pozitif reel faiz ve beklentilerin buna göre yönlendirilmesi şeklinde ilerleyeceğiz 1 – 1,5 yıllık süreçte” yanıtlarını verdi.
Bu sebeplere bağlı olarak mevduat ve para piyasası fonlarının en cazip enstrümanlardan biri olmaya devam edeceğine dikkat çekti.
Kurda çok yüksek bir hareket beklemediğini ifade eden Yükseltürk, cari açık tarafında önemli bir iyileşme yaşandığını belirtti. Cari açık tarafında önemli sıkıntılar görülmediğini vurgulayarak, gelecek yıl içinde de mevcut kredi politikaları ve sıkı para politika duruşunun devam ettiği sürece cari açık tarafında ekstra bir baskı görülmeyeceğini açıkladı.
Yükseltürk, PPK tarafında da değerlendirme yaparak, TCMB’nin bir önceki toplantı karar metnini ilk başta güvercin bulduğunu ve Kasım’da bir faiz indirimine doğru gidileceğini tahmin ettiğini söyledi.
Ancak Eylül ayı verilerinin sürpriz yapması sonucunda, özellikle hizmet enflasyonundaki ve eğitim kalemindeki ciddi yükselişin, merkez bankasının faiz indirim döngüsünü 2 ay ötelediğine dikkat çekti.