Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Karara İlişkin Tebliğ’de değişiklik yapılmasını içeren tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğde, döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmeleri içeren 8. maddede değişikliğe gidildi. Bu değişiklik, Türk lirası ile yapılması zorunlu olan sözleşmeler ile istisna kapsamındaki sözleşmeler 25 başlık altında yeniden düzenlendi. 4 Ekim’de görüşe açılan taslakta, dönüşüm kuru da belli olmuştur.
Tebliğ’de yapılan değişikliğe göre; döviz bedelinin TL’ye çevrilmesinde 2 Ocak 2018 öncesinde akdedilen sözleşmelerde bu tarihteki kur kullanılacak.Türkiye’de yerleşik kişiler, kendi aralarında akdedecekleri gayrimenkul satış, kiralama ile iş ve hizmet sözleşmelerinde, sözleşme bedeli ve bunlardan kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacaklar.
Düzenlemeye göre; Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında yapacakları sözleşmeler dışında kalan ve döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılabilecek sözleşmeler;
- Menkul satış ve kiralama sözleşmeleri,
- Bilişim teknolojileri kapsamında yurt dışında üretilen yazılımlara ilişkin satış sözleşmeleri,
- Gemilere ilişkin finansal kiralama (leasing) sözleşmelerinde geçerli olacak.
Türkiye Cumhuriyeti ile vatandaşlık bağı olmayan yerleşik kişiler ise;
- İş sözleşmelerinde,
- Kamu kurum ve kuruluşları ile Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketlerinin taraf olduğu gayrimenkul kiralama dışında kalan sözleşmelerde,
- Kamu kurum ve kuruluşlarının taraf olduğu döviz cinsinden veya dövize endeksli ihaleler, sözleşmeler ve milletlerarası antlaşmaların ifası kapsamında olmak şartıyla yüklenicilerin üçüncü taraflarla akdedeceği gayrimenkul satış, gayrimenkul kiralama ve iş sözleşmeleri dışında kalan sözleşmelerde,
- Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği işlemlerle ilgili olarak bankaların taraf olduğu sözleşmelerde, sözleşme bedeli ve bunlardan kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden ve dövize endeksli karşılanabilecek.
Sermaye Piyasası Kanunu’na dayalı olarak yapılan düzenlemeler çerçevesinde sermaye piyasası araçlarının döviz cinsinden oluşturulması, ihracı, alım – satımı ve yapılan işlemlere ilişkin yükümlülükleri de döviz cinsinden kararlaştırılabilecek. Aynı zamanda yurt dışında yerleşik olan ve Türkiye’de temsilcilik, şube ve ofis gibi faaliyetleri bulunan taraflar da döviz cinsinden sözleşme yapabilecekler. Diğer istisna durumları buradan görebilirsiniz.
İstisnai durumların detaylarının açıklanması ise çeşitli çevrelerde tartışmalara yol açarak yapılan düzenlemenin faydasız kalacağı yorumları geldi.Yoğun döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmelerin istisna kapsamına alındığı, aslında bu durumların düzenlemeye tabi tutulması gerektiği yorumları yapıldı. Tüm bu tartışmalara rağmen netleşen durumlar ile düzenlemeler, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş bulunuyor.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.